Να δούμε 9 λεπτομέρειες, πώς πετυχαίνουμε την πίτα μας.
1. Διαλέγουμε το αλεύρι. Με υπομονή καθόμαστε και διαβάζουμε την σύσταση επάνω στο πακέτο.
Θέλουμε μαλακό αλεύρι Π ή τύπου Μ.
Αυτό, για να έχουμε πιο λεπτό φύλλο.
Αν πάρουμε άλλο αλεύρι το φύλλο μας θα βγει απλά πιο χοντρό.
2. Χρησιμοποιούμε πλάστη βέργα. Αν δεν έχουμε ανοίγουμε με τον χοντρό, κι αν δεν έχουμε και χοντρό, χρησιμοποιούμε ένα μπουκάλι!
(σήμερα σας δώσαμε και άνοιγμα φύλλου χωρίς πλάστη, με το χέρι)
3. Χρησιμοποιούμε νισεστέ ή κορνφλάουρ (μην μαλώνετε για το πιο είναι σωστό, και τα δύο κάνουν) για το άνοιγμα των φύλλων.
4. Για ταψί χρησιμοποιούμε ένα σινί (συνήθως είναι μεγάλο χάλκινο ταψί, πολύ ρηχό ειδικό για πίτες)
Αλλιώς περιοριζόμαστε σε κλασσικό ταψί.
5. Πού ανοίγουμε το φύλλο; σε τάβλα, στο τραπέζι, στον πάγκο, ακόμα και σε σεντόνι (μέθοδος στην Δ.Μακεδονία) και τέντωναν το φύλλο μαζί με το σεντόνι μέχρι να ανοίξει πολύ
6. Για να γίνει τραγανό, βάζουμε ή ξύδι ή λεμόνι ή τσίπουρο ή ούζο
7. Υπάρχει ο λεγόμενος χυλός για την επιφάνεια της πίτας, όταν την κάνουμε με έτοιμο φύλλο (πρώτη τον έγραψε η Βέφα σε βιβλίο της) σας τον έχουμε δώσει στο άλμπουμ μαγειρική ή πατήστε στην αναζήτηση της σελίδας μας “χυλός”
8. Πριν την βάλετε την πίτα στον φούρνο, αλείψτε την με λάδι και ραντίστε την με νερό
1. Διαλέγουμε το αλεύρι. Με υπομονή καθόμαστε και διαβάζουμε την σύσταση επάνω στο πακέτο.
Θέλουμε μαλακό αλεύρι Π ή τύπου Μ.
Αυτό, για να έχουμε πιο λεπτό φύλλο.
Αν πάρουμε άλλο αλεύρι το φύλλο μας θα βγει απλά πιο χοντρό.
2. Χρησιμοποιούμε πλάστη βέργα. Αν δεν έχουμε ανοίγουμε με τον χοντρό, κι αν δεν έχουμε και χοντρό, χρησιμοποιούμε ένα μπουκάλι!
(σήμερα σας δώσαμε και άνοιγμα φύλλου χωρίς πλάστη, με το χέρι)
3. Χρησιμοποιούμε νισεστέ ή κορνφλάουρ (μην μαλώνετε για το πιο είναι σωστό, και τα δύο κάνουν) για το άνοιγμα των φύλλων.
4. Για ταψί χρησιμοποιούμε ένα σινί (συνήθως είναι μεγάλο χάλκινο ταψί, πολύ ρηχό ειδικό για πίτες)
Αλλιώς περιοριζόμαστε σε κλασσικό ταψί.
5. Πού ανοίγουμε το φύλλο; σε τάβλα, στο τραπέζι, στον πάγκο, ακόμα και σε σεντόνι (μέθοδος στην Δ.Μακεδονία) και τέντωναν το φύλλο μαζί με το σεντόνι μέχρι να ανοίξει πολύ
6. Για να γίνει τραγανό, βάζουμε ή ξύδι ή λεμόνι ή τσίπουρο ή ούζο
7. Υπάρχει ο λεγόμενος χυλός για την επιφάνεια της πίτας, όταν την κάνουμε με έτοιμο φύλλο (πρώτη τον έγραψε η Βέφα σε βιβλίο της) σας τον έχουμε δώσει στο άλμπουμ μαγειρική ή πατήστε στην αναζήτηση της σελίδας μας “χυλός”
8. Πριν την βάλετε την πίτα στον φούρνο, αλείψτε την με λάδι και ραντίστε την με νερό
9. Η γέμιση πάντα κρύα