Υλικά
Εκτέλεση
-
Χτυπάμε τα καρύδια στο multi λίγο ώστε να μην γίνουν τρίμμα (περίπου κομμένα στα 4). Τρίβουμε και τις φρυγανιές να γίνουν σκόνη. Στον τρίφτη με προσοχή τα 3 μοσχοκάρυδα.
-
Ρίχνουμε σε μια λεκάνη τα τριμμένα καρύδια, τις τριμμένες φρυγανιές, τη ζάχαρη, την κανέλα, τα μοσχοκάρυδα και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
-
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι και χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι της σούπας.
-
Χρησιμοποιούμε ταψί ορ8ογώνιο (40άρι περίπου) όπου κάθε φορά μετράμε τα φύλλα να είναι ακριβώς όσο και το ταψί μας. Το περίσσευμα το κόβουμε.
-
Στον πάτο βάζουμε 8 φύλλα, ως εξής: μια κουταλιά της σούπας λάδι στον πατο του ταψου, την χύνουμε κυκλικά, 1 φύλλο και ξανά 1 κουταλιά και ξανα φύλλο-λάδι μέχρι τα 8 φύλλα.
-
Από δω και πέρα κάνουμε το εξής
Βάζουμε φύλλο, λαδώνουμε με 1 κουταλιά της σούπας και ρίχνουμε 1 χούφτα γέμιση. Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Όταν ανοίξουμε και το τελευταίο πακέτο φύλλα, κρατάμε 9 χωριστά για το τελείωμα και τα υπόλοιπα τα βάζουμε όπως πριν με τη γέμιση. Κατά προτίμηση τα 9 φύλλα που θα κρατήσουμε να μην έχουν κοψίματα ή κάποιο άλλο ελάττωμα.
-
Προσοχή κατά τη διαδικασία του γεμίσματος να ρίχνετε ομοιόμορφα τη γέμιση. Αν κάπου κάνει λακούβα, ρίχνουμε παραπάνω την επόμενη φορά για να έρθει στο ίδιο επίπεδο.
-
Αφού τελειώσουμε με τη γέμιση κόβουμε μπακλαβωτά. Αυτό γίνεται κόβωντας κάθετα και διαγώνια. Καλό είναι να έχετε ένα μεγάλο μαχαίρι χωρίς δόντια, γιατί είναι αρκετά κουραστικό και υπάρχει κίνδυνος να σπάσει το φύλλο αν δεν προσέξετε. Το κόψιμο να έχει πλάτος όσο 2 δάχτυλα. Σε κάθε κομμάτι καρφώνω στο κέντρο από ένα γαρύφαλλο για να κρατήσει τα φύλλα.
-
Αφού τον κόψω βάζουμε το λάδι που έχει περισσέψει στο κατσαρολάκι να ζεματίσει μαζί με το βούτυρο και το περιχύνουμε στον κομμένο μπακλαβά με γρήγορες κινήσεις ώστε να παραμείνει καυτό και να πάει παντού. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο σους 170 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά.
-
Περίπου 20 λεπτά πριν να είναι έτοιμος ο μπακλαβάς ξεκινάμε τη διαδικασία για το σιρόπι. Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το πορτοκάλι να βράσουν. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός το αφήνουμε για 15 λεπτά, ώστε να ξεκινήσει να πήζει αλλά να είναι ακόμα ρευστό. Στίβουμε και σουρώνουμε το λεμόνι και το ρίχνουμε στο σιρόπι όταν είναι έτοιμο. Αν όλα έχουν γίνει σωστά, την ώρα που θα είναι έτοιμος ο μπακλαβάς θα είναι και το σιρόπι. Πρέπει να είναι έτοιμα την ίδια ώρα (γι αυτό ξεκινάμε για το σιρόπι 20 λεπτά πριν). Βγάζουμε το ταψί με τον κομμένο μπακλαβά απ το φούρνο και περιχύνουμε με το σιρόπι γρήγορα για να μην κρυώσει και με κινήσεις ώστε να πάει το σιρόπι παντού πριν κρυώσει.
δημοσίευση από dlaz 2010 στο cookpad