Ψωμί μπριός αφρός! τα ελαφρώς γλυκά ψωμάκια
(αν δεν έχετε κέφια και χρόνο μην τα επιχειρήσετε, είναι κρίμα. Επίσης μην τα μπερδεύετε με τα ψωμάκια πολυτελείας για σάντουιτς, είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ αλλά η χρήση ίδια!)
Διαβάστε κάποιες λεπτομέρειες πρώτα + βίντεο
“Τα μπριός λοιπόν είναι μικρά αφράτα ψωμάκια στην πραγματικότητα, σχεδόν υπόγλυκα ή και άγλυκα εντελώς, γαλλικής προέλευσης που ταιριάζουν τέλεια με αλμυρή ή γλυκιά γέμιση και τρώγονται σαν συνοδευτικό ή κάνουν καταπληκτικά σάντουϊτς.”
“Το άλλο που έχει σημασία, και κάνει τα μπριός διαφορετικά, είναι το βούτυρο. Η αναλογία του μέσα στη ζύμη είναι αρκετά μεγάλη, χρησιμοποιείται παγωμένο, δεν το ανακατεύουμε μέχρι τελικής πτώσης (να γίνει απόλυτα ομοιογενές μέσα στο μείγμα μας δηλαδή) και είναι αυτό που κάνει τα μπριος αφράτα, ζουμερά, και με όλες αυτές τις μικρές φούσκες όταν τα κόβουμε. Σεβαστείτε λοιπόν το βούτυρο και τον τρόπο χρήσης του αν θέλετε να φτιάξετε υπέροχα μπριος.
πηγή creativelivingforfree.wordpress.com
Από υλικά χρειαζόμαστε :
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο
2 αυγά
1 κουταλιά ζάχαρη, 1 κουταλάκι αλάτι, (εγώ βάζω και μια βανίλια)
1/2 φακελλάκι μαγιά ξηρή
30 γρ. χλιαρό γάλα ή νερό
Για πάμε να τα φτιάξουμε τώρα…
(αντί να τα βάλετε σε ατομικά φορμάκια, μπορείτε να κάνετε μπαλάκια και να τα βάλετε μαζί σε μεγάλη μακρόστενη φόρμα, να ενωθούν)
Σε ένα μικρό μπωλ ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό γάλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Εχει σημασία να μην είναι καυτό γιατί αλλιώς καταστρέφουμε τη μαγιά.
Σε ένα άλλο μπωλ βάζουμε αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι και αφού τα ανακατέψουμε λιγάκι ρίχνουμε και τα αυγά και χτυπάμε ελαφρά στο μίξερ ενώ προσθέτουμε και το μείγμα της μαγιάς. Το αφήνουμε κι αυτό στο πλάι και φέρνουμε το βούτυρο από το ψυγείο, το οποίο και κόβουμε σε μικρούς κύβους. Αυτό που ακολουθεί είναι μεν διασκεδαστικό αλλά καλό θα ήταν να έχετε κάπου κοντά μια λεκάνη με χλιαρή σαπουνάδα για να πλύνετε τα χέρια σας.
Βάζετε το κομμένο βούτυρο μέσα στο μπωλ με τη ζύμη και με το χέρι το ανακατεύετε και σπάτε το βούτυρο όσο μπορείτε, τόσο που στο τέλος να μπορείτε να βλέπετε μικρά μικρά κομματάκια βουτύρου μέσα.
Εγώ το δοκίμασα και στο μίξερ με το εξάρτημα της ζύμης και γίνεται μια χαρά, αρκεί να μη ξεχαστείτε και το κάνετε όλο έναν ενιαίο πολτό.
Αφήστε το κάνα δεκάλεπτο να ξεκουραστεί με την ησυχία του (να πλύνετε και τα χέρια σας ενδιάμεσα) και μετά σκεπάστε το με μια μεμβράνη ή μία καθαρή πλαστική σακκούλα και βάλτε το στο ψυγείο. Το ιδανικό είναι μια ολόκληρη νύχτα, αν βιάζεστε όμως (όπως εγώ που μου έτρεχαν τα σάλια και μόνο στην ιδέα) μερικές ώρες αρκούν. Οσο κι αν σας φανεί περίεργο αυτό θα φουσκώσει και μέσα στο ψυγείο, απλά πιο αργά και αυτό θα δώσει μια πολύ αφράτη υφή στο τελικό αποτέλεσμα.
Οταν το βγάζουμε απ’ το ψυγείο, το ανακατεύουμε γρήγορα και λίγο με μια σπάτουλα και μετά το μοιράζουμε σε φορμίτσες για μικρά κέικ, ή σε μια μεγάλη στρογγυλή ή μακρόστενη και το αφήνουμε στο φούρνο να φουσκώσει παρέα με ένα φλυτζάνι νερό βραστό στο πλάϊ. Οι υδρατμοί βοηθούν να φουσκώσει ωραία και ισχύει για οποιαδήποτε ζύμη θέλει φούσκωμα (ναι ναι, θα φτιάξουμε και ψωμί) . Αν χρησιμοποιήσετε μικρές φορμίτσες υπολογίστε ότι πρέπει να τις γεμίσετε κάτω απ’ το μισό, γιατί φουσκώνει πολύ και γρήγορα, θα χυθεί έξω και ποιος τα μαζεύει μετά..
Το αφήνουμε λοιπόν καμιά ώρα να φουσκώσει και μετά αλείφουμε την επιφάνεια με κρόκο αυγού για να πάρει ωραίο χρώμα και να γυαλίσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για πέντε λεπτά και στους 150 για άλλα δέκα με δεκαπέντε. Ο δικός μου φούρνος είναι δυνατός και δεν θέλει παραπάνω.
Εσείς έχετε το νου σας μη καρβουνιάσει και αυξήστε το χρόνο κατά πέντε λεπτά ακόμα αν δείτε ότι έχει περιθώριο.
Το αφήνουμε να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε, το τρώμε εμείς καλά κι εσείς καλύτερα 🙂
και βίντεο για όσους θέλουν