ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ (κοπανιστές) ΕΛΙΕΣ!
(2 τρόποι) + αναλογία για άλμη
Υλικά
Ελιές πράσινες
Λεμόνια
Άλμη
Νερό
Χοντρό αλάτι
Ξινό (θα το βρείτε στα μπαχαρικά)
Εκτέλεση
Αρχικά διαλέγουμε τις ελιές, θα πρέπει να είναι πράσινες , χωρίς χτυπήματα και χωρίς μαύρα στίγματα.
Τις χτυπάμε μια, μια με πέτρα πάνω σε μάρμαρο ή ξύλο. Το χτύπημα θα πρέπει να είναι τόσο δυνατό ώστε να άνοιξη η ελιά αλλά σε καμία περίπτωση να μην σπάσει το κουκούτσι.
Βάζω σε ένα κουβά ή μια λεκάνη χλιαρό νερό με 2-3 λεμόνια κομμένα και ρίχνουμε μέσα τις ελιές. Όταν τελειώσουμε τη διαδικασία με όλες τις ελιές χύνουμε το νερό και βάζουμε καθαρό
1ος τρόπος (αν έχουμε λίγες ελιές).
Ξεπικρίζουμε: Αλλάζουμε το νερό στις ελιές μας 2 φορές τη μέρα (πρωί, βράδυ). Δοκιμάζετε κάθε μέρα ώστε να τις φέρετε στο επιθυμητό για εσάς αποτέλεσμα. Εμένα προσωπικά μου αρέσουν πικρές οπότε η διαδικασία αυτή μου πήρε 3 μέρες.
Μετά κάνουμε την άλμη.
Άλμη: Σε 1λίτρο νερό ανακατεύουμε 100γρ. χονδρό αλάτι και 1 κουταλάκι κοφτό ξινό. Φτιάχνουμε την ανάλογη ποσότητα άλμης ώστε να καλύψουμε τις ελιές μας και κόβουμε μέσα 2-3 φρέσκα λεμόνια.
Αφήνουμε τις ελιές για 24 ώρες στην άλμη και μεταφέρουμε σε βάζα αποστειρωμένα. Μπορούμε να βάλουμε μαραθόσπορο, φέτες λεμόνι ή όποιο άλλο μυρωδικό μας αρέσει (έχω φάει από άλλες νοικοκυρές με μυρωδικά, προσωπικά βάζω μόνο λεμόνι, για πρώτη χρονιά έβαλα μάραθο σε ένα βάζο). Καλύπτουμε τα 2/3 με την άλμη και το 1/3 με ελαιόλαδο. Διατηρούνται πολύ καλά έως 2 μήνες, παραπάνω δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
2ος τρόπος (αν έχουμε πολλές ελιές).
Μεταφέρουμε τις ελιές μας από τον κουβά σε πλαστικά μπουκάλια . Δεν τις ξεπικρίζουμε και φτιάχνουμε την άλμη (όπως με τον 1ο τρόπο) βάζουμε μέσα φέτες λεμόνι και συμπληρώνουμε με την άλμη.
Για να καταναλώσουμε ελιές ,βγάζουμε την ποσότητα που θέλουμε και ξεπικρίζουμε . Χρειάζεται πολύ λιγότερο χρόνο για να ξεπικρίσουν, με 2-3 φορές αλλαγή του νερού είναι έτοιμες. Αν δεν τις καταναλώσουμε όλες αποθηκεύουμε σε μπολάκι ή βαζάκι με ελαιόλαδο.
Καλή επιτυχία!!!