Το υπέροχο Φιλέ μινιόν!
ΥΛΙΚΑ
3-4 φέτες μοσχαρίσιο φιλέτο πάχους 1,2 -2 εκ (ζητήστε το από τον κρεοπώλη σας σωστά κομμένο) * το ψήσιμο εξαρτάται από το πώς το θέλετε εσείς, συνήθως 4-5′ από κάθε πλευρά
80 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
80 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
Για τη σάλτσα
250 ml ζωμό μοσχαριού
125 ml κόκκινο κρασί,
2 κ.γ. μαύρη ζάχαρη
1 κ.γ. ξύδι βαλσαμικό
Αλάτι θαλασσινό
Πιπέρι χοντροκομμένο
125 ml κόκκινο κρασί,
2 κ.γ. μαύρη ζάχαρη
1 κ.γ. ξύδι βαλσαμικό
Αλάτι θαλασσινό
Πιπέρι χοντροκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Βράστε καταρχήν τον ζωμό του μοσχαριού μέχρι να ελαττωθεί στο μισό. Προσθέστε τη ζάχαρη, το κρασί, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίστε να βράζετε σε υψηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά μέχρι η σάλτσα να ελαττωθεί στο μισό και πάλι, αλατοπιπερώστε και σερβίρετε μαζί με το φιλέτο όταν το ετοιμάσετε.
• Κόψτε το φιλέτο στο σωστό πάχος και αφήστε το εκτός ψυγείου για δυο ώρες πριν το μαγειρέψετε για να έρθει το εσωτερικό του σε θερμοκρασία δωματίου και να ψηθεί σωστά. Μην το αλατίσετε πριν.
• Σε δυνατή φωτιά βάλτε ένα τηγάνι γκριλιέρα (ή και κανονικό) και αφήστε το λίγα λεπτά να κάψει. Ρίξτε το βούτυρο και μόλις το βούτυρο λιώσει ακουμπήστε τα φιλέτα. Κάθε λεπτό περίπου θα γυρνάτε τα φιλέτα, φροντίζοντας, αν έχετε γκριλιέρα, να κάνετε τα χαρακτηριστικά τετραγωνάκια απ’ το κάψιμο ( να τα σταυρώνετε όπως λένε οι ψήστες). Στα τέσσερα λεπτά που θα ολοκληρωθεί η «γράμμωση», αφαιρείτε το φιλέτο και το αφήνετε σε ένα πιάτο ή σε ξύλο σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για τουλάχιστον 5 λεπτά.
• Σερβίρετε αμέσως μαζί με την καυτή σάλτσα κρασιού και λίγο μαϊντανό ή σχινόπρασο ψιλοκομμένα ή κλαδάκια από φρέσκο δενδρολίβανο.
• Βράστε καταρχήν τον ζωμό του μοσχαριού μέχρι να ελαττωθεί στο μισό. Προσθέστε τη ζάχαρη, το κρασί, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίστε να βράζετε σε υψηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά μέχρι η σάλτσα να ελαττωθεί στο μισό και πάλι, αλατοπιπερώστε και σερβίρετε μαζί με το φιλέτο όταν το ετοιμάσετε.
• Κόψτε το φιλέτο στο σωστό πάχος και αφήστε το εκτός ψυγείου για δυο ώρες πριν το μαγειρέψετε για να έρθει το εσωτερικό του σε θερμοκρασία δωματίου και να ψηθεί σωστά. Μην το αλατίσετε πριν.
• Σε δυνατή φωτιά βάλτε ένα τηγάνι γκριλιέρα (ή και κανονικό) και αφήστε το λίγα λεπτά να κάψει. Ρίξτε το βούτυρο και μόλις το βούτυρο λιώσει ακουμπήστε τα φιλέτα. Κάθε λεπτό περίπου θα γυρνάτε τα φιλέτα, φροντίζοντας, αν έχετε γκριλιέρα, να κάνετε τα χαρακτηριστικά τετραγωνάκια απ’ το κάψιμο ( να τα σταυρώνετε όπως λένε οι ψήστες). Στα τέσσερα λεπτά που θα ολοκληρωθεί η «γράμμωση», αφαιρείτε το φιλέτο και το αφήνετε σε ένα πιάτο ή σε ξύλο σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για τουλάχιστον 5 λεπτά.
• Σερβίρετε αμέσως μαζί με την καυτή σάλτσα κρασιού και λίγο μαϊντανό ή σχινόπρασο ψιλοκομμένα ή κλαδάκια από φρέσκο δενδρολίβανο.
Tips
Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το κόκκινο κρασί με έναν ημίγλυκο οίνο Σάμου ή ένα ωραίο Βινσάντο αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ισορροπήσετε τη γλυκύτητα με μεγαλύτερη ποσότητα μπλασαμικού.
Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το κόκκινο κρασί με έναν ημίγλυκο οίνο Σάμου ή ένα ωραίο Βινσάντο αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ισορροπήσετε τη γλυκύτητα με μεγαλύτερη ποσότητα μπλασαμικού.
συνταγή από την πρώτη Master Grill Chef στην Ελλάδα, Μυρσίνη Λαμπράκη