( θα το ακούσετε και “τσάγαλο” αλλά κυρίως το λέμε για το χλωρό αμύγδαλο)
Υλικά
500 ΓΡ. ΦΙΣΤΙΚΙΑ
1.200 ΓΡ. ΖΑΧΑΡΗ
2 ½ ΦΛΥΤΖΑΝΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ ΝΕΡΟ
ΧΥΜΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΧΥΜΟΣ ΑΠΟ ΜΙΣΟ ΛΕΜΟΝΙ
Πώς γίνεται
Μαζεύουμε τα φιστίκια τέλος Απριλίου με πρώτες μέρες του Μαΐου. Προσέχουμε έτσι ώστε να προλάβουμε τα φιστίκια να είναι τρυφερά πριν δημιουργηθεί το εσωτερικό σκληρό κέλυφος.
(την ίδια εποχή που μαζεύουμε τα καρύδια και τα σύκα)
Τα πλένουμε πολύ καλά και αφαιρούμε το μικρό κοτσανάκι.
Στην συνέχεια τα τρυπάμε με μία οδοντογλυφίδα ένα – ένα από πίσω μέχρι την μύτη.
Στην συνέχεια τα τρυπάμε με μία οδοντογλυφίδα ένα – ένα από πίσω μέχρι την μύτη.
Τα ζεματίζουμε 3 φορές σε ζεστό νερό για 3 λεπτά.
Κάθε φορά σουρώνουμε, πετάμε το νερό και ξαναβράζουμε.
Κάθε φορά σουρώνουμε, πετάμε το νερό και ξαναβράζουμε.
Την τρίτη φορά του ζεματίσματος τρυπάμε 2- 3 φυστίκια με οδοντογλυφίδα για να δούμε αν έχουν βράσει.
Αν όπως τα τρυπάμε πέφτουν, είναι έτοιμα. Μετά τα αφήνουμε σε μία κατσαρόλα για ένα 24ώρο και αλλάζουμε 5 – 6 φορές νερό.
Την επόμενη μέρα φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 2 1|2 φλυτζάνια νερό και το 1 κ. ζάχαρη. Το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά και προσθέτουμε τα φιστίκια, τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση για άλλα 5 λεπτά.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε το γλυκό να ηρεμήσει για ένα βράδυ.
Την επόμενη μέρα προσθέτουμε τα υπόλοιπα 200γρ. ζάχαρη και τον χυμό από το πορτοκάλι και το βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό.
Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού για να μας μην μας ζαχαρώσει το γλυκό.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε το γλυκό να ηρεμήσει για ένα βράδυ.
Την επόμενη μέρα προσθέτουμε τα υπόλοιπα 200γρ. ζάχαρη και τον χυμό από το πορτοκάλι και το βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό.
Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού για να μας μην μας ζαχαρώσει το γλυκό.
Το φυλάμε σε αποστειρωμένα βάζα, ανάποδα για 24 ώρες! Μετά τα γυρίζουμε .