Πάμε να δούμε το γλυκό κουταλιού σύκο!
ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΣΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ!
Θα γράψω πολλά, αν θέλετε να μην έχετε ανασφάλεια, αν πετύχει κλπ, διαβάστε τα όλα. πολύς κόσμος κάνει γλυκά και φαγητά και κατά την γνώμη του τα κάνει καλά, εγώ θα σας γράψω αυτά που έκανε η μάνα μου και όλοι δίνανε συγχαρητήρια
- Η συνταγή έχει ΚΑΙ γαλαζόπετρα, αν δεν την επιθυμείτε ή φοβάστε, έχουμε συνταγή στην ιστοσελίδα χωρίς, αλλά δεν την έχω δοκιμάσει.
Πάμε να δούμε πώς αρχίζουμε
-
- Μαζεύουμε σύκα από αγριοσυκιά, μικρά, πράσινα σύκα με κοτσανάκι μακρύ, σαν ουρά.
- πρέπει να τα μαζέψετε ΠΡΙΝ σποριάσουν, δηλαδή ΤΩΡΑ!
- Θα υπολογίσετε 60-65 τεμάχια είναι ένα κιλό περίπου
- θα τα μαζέψετε με γάντια, γιατί το γάλα που περιέχουν, φέρνει φαγουρα
- Ζυγίζετε και προχωράτε στο παρακάτω στάδιο
- Πάμε να τα προετοιμάσουμε
- Πλένουμε τα σύκα
- Με ένα μαχαιράκι κόβουμε αν υπάρχει στο κοτσανάκι καφέ υπόλειμμα από το κλαδάκι και το πίσω μέρος του σύκου. Θα δείτε ότι αν κόψετε πολύ πολύ λίγο μέρος του, θα δημιουργηθεί μια τρυπούλα που είναι πολύ χρήσιμη αργότερα!
- Η μάνα μου τα έκανε “ριγέ”, αυτό βοηθάει πολύ και στο βράσιμο, και στο στύψιμο τους και στο σιρόπιασμα και στην εμφάνιση!
- Οπότε με έναν αποφλοιωτή λαχανικών τα ξεφλουδίζετε σε 2-3 μεριές, αφήνοντας φλούδα εναλλάξ
- με μια οδοντογλυφίδα περνάτε από κοτσάνι μέχρι τον πάτο να γίνει μια “δίοδος” μέσα στο σύκο
- Προχωράμε στο επόμενο στάδιο
- Μουλιάζουμε τα σύκα σε γαλαζόπετρα
- Βάζουμε για κάθε 60 σύκα, 2 μικρές ποσότητες σαν ρεβύθι από γαλαζόπετρα, μέσα σε νερό που τα καλύπτει (θα επιπλέουν, εσείς απλά βοηθήστε τα με μια σπάτουλα)
- τα αφήνετε για 2-3 ώρες μέσα σε αυτό το νερό
- Μετά ξεπλένουμε πολύ καλά, 3-4 φορές και προχωράμε στα ζεματίσματα
- Ρίχνουμε τα ξεπλυμένα σύκα σε νερό που βράζει (ή όχι) για 7-10 λεπτά
- αυτό το κάνετε 3 φορές, αδειάζοντας το προηγούμενο νερό, θα δείτε ότι θα είναι πράσινο γιατί ξεπικρίζουν.
- ΠΡΟΣΟΧΗ! επειδή δεν ξέρω πόσο ώριμα ή άγουρα ή πόσο μικρά ή μεγάλα είναι τα σύκα που μαζέψατε, θα παρακολουθήστε στο 3ο ζεμάτισμα αν η οδοντογλυφίδα μπει στο κοτσάνι και διησδύσει εύκολα είανι οκ!
αν βάλετε στο κοτσάνι την οδοντογλυφίδα και πέφτει μόνο του, έχει παραβράσει! αυτό μπορεί να διορθωθεί αργότερα με το σιρόπιασμα
- Το στύψιμο
- Μόλις τελειώσετε από το 3ο ζεμάτισμα, τα βγάζετε και τα βάζετε σε μια λεκάνη.
- Με τα χέρια σας και πολύ προσεκτικά τα ζουλάτε να φύγει το πολύ νερό που έχουν κρατήσει.
- Το σφύξιμο θα είναι τόσο αργό και τόσο μαλακό ώστε να μην “σκάσουν” από τα πλαϊνά τους.
Εδώ έρχεται να μας σώσει το “ριγέ” γιατί έτσι έχει η φλούδα μέρος να εκτονώσει τα υγρά, αναπνέει το σύκο
- Το σιρόπιασμα
- Εδώ υπάρχουν 2 “σχολές” ή γλυκόζη+λεμόνι
ή ξινό + βανίλιες μέσα στο σιρόπι.
Εγώ έβαλα γλυκόζη + λεμόνι
2) Βάζετε την ζάχαρη με το νερό να βράσει και μετά ρίχνετε τα σύκα, δηλαδή μόλις βράσει τα ρίχνετε. Προσοχή! αν θέλετε ανακατέψτε με ΞΥΛΙΝΗ κουτάλα την ζάχαρη να λιώσει πριν βράσει, μετά μην ακουμπάτε ξανά το σιρόπι γιατί θα ζαχαρώσει!
3) βράζετε τα σύκα μέσα στο σιρόπι για 20′.
4) αφήνετε τα σύκα μέσα στο σιρόπι για 8 ώρες
- Πάμε στο τελικό στάδιο
- έτσι όπως είναι τα σύκα μέσα στο σιρόπι, ρίχνουμε την γλυκόζη και το λεμόνι, τα βράζω για 7′ το πολύ!
- αν τα σύκα σας έχουν παραβράσει στην διάρκεια, βράστε 2-3′ και αφήστε να βράσει μόνο του το σιρόπι
- τα βγάζω σε λεκάνη και συνεχίζω να δένω το σιρόπι, ακόμα 3-4 ‘ και κάνω το τεστ. Σε ένα πιατάκι βάζω σιρόπι μια ποσότητα, με ένα κουταλάκι κάνω ένα περασμα, το αυλάκι που έχει δημιουργηθεί αν “κλείνει” εύκολα θέλει κι άλλο βράσιμο, αν κλείνει δύσκολα είναι έτοιμο. Προσέξτε μην δέσει πολύ και μετά πετρώσει μέσα στα βάζα.
- Έτοιμο
- Βάζουμε τα σύκα και το σιρόπι σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε και αναποδογυρίζουμε για 12 ώρες
Αναλογίες 60 σύκα, 2 κιλά ζάχαρη, 1 λίτρο νερό, 4-5 κ.τσ. γλυκόζη, 4 κ.σ. χυμό λεμονιού