Ετοιμάστε το κανταΐφι σας, αλλά το “τακτοποιείτε” όμορφα μέσα σε ένα φλυτζάνι και το τοποθετείτε σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, ψήνετε κανονικά, σιροπιάζετε με προσοχή, όλα σύμφωνα με την κλασσική συνταγή που σας έχουμε δώσει!
Ομοίως μπορείτε και μέσα σε ταψάκι για μάφινς με θήκες
Το μυστικό για όλα τα κανταΐφια είναι πάντα ένα κομματάκι βούτυρο στο κέντρο της γέμισης!
ΥΛΙΚΑ για 18 μπάλες
- Ένα πακέτο κατεψυγμένο κανταΐφι (450γρ-500 γρ.)
- 400 γρ. αγελαδο-πρόβειο βούτυρο
- 150γρ καρύδια τριμμένα
- 150γρ αμύγδαλα τριμμένα
- 150γρ φουντούκια τριμμένα
- Μισό φλιτζάνι τσαγιού φρυγανιά αλεσμένη
- Μια κουταλιά σούπας κανέλλα
- Μισή κουταλιά σούπας γαρίφαλο αλεσμένο
- Λίγα φιστίκια Αιγίνης για το τελικό πασπάλισμα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 4 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
- 2 φλυτζάνια τσαγιού νερό
- 200 γρ. γλυκόζη (μισό βαζάκι της αγοράς)
- 2-3 ξυλάκια κανέλλα
Ξεπαγώνουμε το φύλλο-κανταΐφι (καλό είναι να το ξεπαγώσουμε στην συντήρηση για ένα βράδυ), λιώνουμε το βούτυρο και το καθαρίζουμε από τις πρωτεΐνες της επιφάνειας και τον ορό του που κατακάθεται στον πυθμένα. Σκεπάζουμε με μια νοτισμένη πετσέτα το φύλλο κανταΐφι για να μη ξεραθεί πριν το σχηματοποιήσουμε σε μικρές μερίδες. Μετά το φορμάρισμα δεν μας νοιάζει και αν στεγνώσει (..ίσα-ίσα που σε κάποια περιοχή της Θράκης το αφήνουν μια νύχτα για να στεγνώσει και το ψήνουν το πρωί)
Σε ένα ευρύχωρο μπόλ ανακατεύουμε τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς, τη φρυγανιά, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Αλείφουμε τις φορμίτσες με μπόλικο βούτυρο και με τη βοήθεια ενός πινέλου.
Μεταφέρουμε το κανταΐφι σε ένα μεγάλο δίσκο και το ξαίνουμε. Δηλαδή προσπαθούμε, πολύ γρήγορα, να ξεκολλήσουμε τις ίνες του κανταϊφιού που είναι κολλημένες μεταξύ τους.
Σε έναν άλλο δίσκο μεταφέρουμε μια μεγάλη χούφτα κανταΐφι το απλώνουμε σε μορφή κύκλου, βάζουμε στο κέντρο του μια μεγάλη κουταλιά γέμιση, σκεπάζουμε τη γέμιση με κανταΐφι πού τραβάμε από την περιφέρεια προσπαθώντας να δημιουργήσουμε μια μπάλα που στο κέντρο της έχει τη γέμιση.
Τοποθετούμε τη μπάλα στη θήκη της και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. (Οι ποσότητες της συνταγής φτάνουν για 18 μπάλες)
Με τη βοήθεια ενός πινέλου μοιράζουμε το βούτυρο πάνω στις μπάλες μας, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μαζέψουμε, προς τις μπάλες, τις τριχούλες του κανταϊφιού που έχουν ξεφύγει.
Βάζουμε τα ταψάκια μας στο φούρνο, όχι στην χαμηλή σχάρα. Ανάβουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς και ψήνουμε για 2 περίπου* ώρες. (Ο φούρνος δεν προθερμαίνεται)
Όταν το γλυκό μας έχει συμπληρώσει 1 και 1/2 ώρα στον φούρνο ξεκινάμε τη διαδικασία παρασκευής του σιροπιού, ενώ το κανταΐφι συνεχίζει να ψήνεται. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά (ζάχαρη, νερό, ξυλάκια κανέλας, γλυκόζη) και μόλις αρχίσουν να βράζουν, μετράμε χρόνο 5 λεπτών και αποσύρουμε το σιρόπι από την εστία. Αφήνουμε να περάσουν 10 λεπτά (θέλουμε χλιαρό προς ελαφρά ζεστό σιρόπι)
Όλη διαδικασία παρασκευής του σιροπιού διαρκεί 20 με 25 περίπου λεπτά.
Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά από την παρασκευή του σιροπιού, βγάζουμε τα κανταΐφια μας από τον φούρνο και με τη βοήθεια μιας κουτάλας μοιράζουμε το σιρόπι πάνω σε αυτά.
Αφήνουμε στο σιρόπι τους τα κανταΐφια μας για μισή ώρα και μετά τα αναποδογυρίζουμε έτσι ώστε να σιροπιαστούν και στο επάνω μέρος.
Τέλος όταν αυτά κρυώσουν εντελώς, τα επαναφέρουμε στη σωστή θέση και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης ή καβουρντισμένο και τριμμένο αμύγδαλο.
πηγη www.viannitika.gr