από την καλή μας φίλη Καίτη Νίνου-Χατζηζαχαρια
Την κομπόστα μπορείτε να τη κονσερβοποιήσετε και να κρατήσετε τη γεύση του φρούτου όλο το χρόνο.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω την κομπόστα, σε γλυκά, τάρτες, ζελέδες, στο παγωτό, στο γιαούρτι, για πρωινό, αλλά και σαν ελαφρύ γλυκό.
🍑🍑Κομπόστα Βερίκοκο …. της Καίτη Νίνου Χατζηζαχαρία
Υλικά :
για κάθε βάζο 6 Βερίκοκα σκληρά … όχι παρά γινωμένα
Νερό
120 γραμ. ζάχαρη ή 2 κουτ. γλ. υγρή Στέβια
1 κουτ. γλ. μέλι ή 2 κουτ. γλ. Αγαύη
1 βανίλια
Εκτέλεση
Αφού έχω πλύνει καλά τα βερίκοκα, αφαιρώ το κουκούτσι και αν έχουν κάποιο σημαδάκι και τα κόβω με τα χέρι στην μέση.
Χρησιμοποιώ βάζα, των 700-800γραμ. όχι ποιο μικρά, αλλά ούτε και ποιο μεγάλα.
Κάνω μια δοκιμή με τα βάζα και το βερίκοκο … χωράνε 6 μεγαλούτσικα βερίκοκα ….τα τοποθετώ με την εσωτερική πλευρά τους προς τα κάτω, χωρίς να τα στριμώχνω και τα λιώνω και προσπαθώ να μην αφήνω κενά.
Γεμίζω το βάζο, μέχρι πάνω και αφήνω ένα περιθώριο 2 πόντους πριν το καπάκι.
Γεμίζω με νερό, μέχρι επάνω, ένα πόντο πριν το καπάκι.
Αδειάζω αυτό το νερό σε ένα ποτήρι και μετράω τόσα ποτήρια όσα είναι και τα βάζα που θα κάνω.
Εγώ έκανα 5 βάζα Χ 6 βερίκοκα στο κάθε βάζο.
Άρα έβαλα σε μία κατσαρολίτσα, 5 φορές το νερό που είχα μετρήσει και τα υπόλοιπα υλικά….δηλ. τις βανίλιες, τη στέβια και την αγαύη.
Έβρασα για 5 λεπτά το σιρόπι και το άφησα να κρυώσει.
Κάνω ένα ελαφρύ, σιρόπι, ώστε να μπορέσουν τα βερίκοκα να συντηρηθούν, αλλά συγχρόνως, να διατηρήσουν το άρωμα τους, τη γλύκα τους και την οξύτητά τους, όπως όταν είναι ωμά !!!
Εν το μεταξύ, αποστειρώνω τα βάζα…. τα πλένω καλά, τα ξεβγάζω με νερό και ξύδι, τα βάζω στον φούρνο ανάποδα προς τα κάτω το άνοιγμα και τα καπάκια τους και τα ”ψήνω” αποστειρώνω για 15΄ στους 100 βαθμούς …. προσοχή καίνε όταν τα βγάζετε ….
Αφήνω λίγο να κρυώσουν και τα γεμίζω με τα βερίκοκα, που έχω έτοιμα.
Γεμίζω με το σιρόπι, το κάθε βάζο, μέχρι να καλυφθούν τα βερίκοκα.
Κλείνω καλά με τα καπάκια τους.
Σε μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα, στρώνω μέσα, στον πάτο της, ένα ποτηρόπανο και τοποθετώ τα βάζα.
Γεμίζω με βραστό νερό μέχρι, το βίδωμα των βάζων και τα έβαλα να βράσουν για 20′ λεπτά .
Τα βγάζω μετά από 20 λεπτά και προσεχτικά, τα αφήνω να κρυώσουν, πάνω σε πετσέτα κουζίνας ή σε ξύλινη επιφάνεια.
Για 3 μέρες έχω στο νου μου, τα βάζα και τα ελέγχω, εάν δω φυσαλίδες, πάει να πει δεν έκανα καλά τη κονσερβοποίηση.
Αν πετύχει, η κονσέρβα διατηρείται ένα χρόνο σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Όταν ανοίξω κάποιο βάζο, και περισσέψει, λίγο κομπόστα, πλέον, τη διατηρώ στο ψυγείο, για 2 εβδομάδες.
Καλή Επιτυχία !!!!!🍑🍑🍑🍑