Από τον καλό μας φίλο Γιώργο Χαιρόπουλο
Ξεκινήσαμε τη μέρα μας με ένα πολύ ωραίο γλυκό.
Κατ’ αρχήν θέλω να ευχαριστήσω δύο ΚΥΡΙΕΣ πολύ φίλες μου που με την υπομονή τους, μου έχουν δείξει πάρα πολλά !!!
Χαρούλα & Έλενα / Έλενα & Χαρούλα.
Και οι δύο καταπληκτικές Κυρίες και υπέροχες μαγείρισσες !!!
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
ΥΛΙΚΑ
Για το παντεσπάνι
120 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1 πρέζα Αλάτι
80 γρ ζάχαρη χωρισμένη σε 50γρ+30γρ
6 Αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
1 πρέζα Αλάτι
80 γρ ζάχαρη χωρισμένη σε 50γρ+30γρ
6 Αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
Για τη γέμιση και την επικάλυψη
2 μόρφατ creamy παγωμένα καλά στο ψυγείο
1 ζαχαρούχο γάλα
70 γρ κακάο
120+280 γρ έτοιμη πραλίνα φουντουκιού
1 ζαχαρούχο γάλα
70 γρ κακάο
120+280 γρ έτοιμη πραλίνα φουντουκιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το παντεσπάνι
Στο μίξερ ή με το χέρι χτυπάμε τους κρόκους με τα 50 γρ ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν πολύ και να ασπρίσουν Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και αφού κρυώσει λίγο την ενσωματώνουμε στο μείγμα με τους κρόκους.Σε άλλο καθαρό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτω το αλάτι και μετά τα 30 γρ ζάχαρη. Αυξάνουμε ταχύτητα μέχρι να ετοιμαστεί η μαρέγκα. Τη θέλουμε όχι πολύ σφιχτή αλλά να έχει τη σύσταση γιαουρτιού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να γίνει πολύ αφράτο το παντεσπάνι μας. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων. Θυσιάζουμε το 1/4 από αυτή για να αφρατέψει πρώτα το μείγμα με τους κρόκους και μετά σιγά σιγά προσθέτω την υπόλοιπη σε 2 μέρη ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. Στο τέλος αν μείνουν μερικά σημεία με μαρέγκα μόνο δεν πειράζει. Πρέπει όσο το δυνατόν να κρατήσουμε τον όγκο που έχει η μαρέγκα και το πολύ ανακάτεμα το αποτρέπει αυτό. Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί φούρνου που του έχω βάλει λαδόκολλα από πάνω. Είναι σημαντικό να λαδώσουμε και να αλευρώσουμε τη λαδόκολλα γιατί αλλιώς μπορεί να κολλήσει το μείγμα επάνω και να μην ξεφορμάρεται εύκολα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (180 βαθμούς) για 12-15 λεπτά. Αφαιρούμε και βάζουμε από πάνω μια νοτισμένη πετσέτα για να κρυώσει έτσι. Με τον τρόπο αυτό δεν ξεραίνεται το παντεσπάνι και είναι πιο εύκολο να το τυλίξουμε μετά σε ρολό.
Για τη γέμιση
Με το ραβδομπλέντερ ή στο μίξερ χτυπάμε τα 2 μόρφατ creamy μαζί με το ζαχαρούχο γάλα μέχρι να φουσκώσει το μείγμα. Προσθέτουμε το κακάο, και τα 120 γρ πραλίνας και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει καλά. Αφαιρούμε από το μίξερ και αφήνουμε στην άκρη ή στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Συναρμολόγηση του κορμού
Ξεφορμάρουμε το παντεσπάνι πάνω σε μια λαδόκολλα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε γύρω γύρω τις άκρες του μιας και συνήθως είναι πιο στεγνές ή καμένες οπότε θα μας δυσκολεύει στο τύλιγμα. Τοποθετούμε το παντεσπάνι πάνω σε λαδόκολλα με την μεγάλη του πλευρά πιο κοντά σε μας. Με μια σπάτουλα βάζουμε μέρος από τη γέμιση σε περίπου 1- 1,5 εκ. πάχος πάνω στο παντεσπάνι μας και με τη βοήθεια της σπάτουλας την απλώνουμε ισομερώς. Αφήνουμε μόνο 1-2 εκ από την πάνω άκρη του παντεσπανιού χωρίς γέμιση για να γίνει εύκολα το τύλιγμα. Με τη βοήθεια 2 κουταλιών αδειάζουμε την υπόλοιπη πραλίνα πάνω στη γέμιση. Από τη μεριά του παντεσπανιού που είναι πιο κοντά σε μας και με τη βοήθεια της λαδόκολλας που είναι από κάτω ξεκινάμε να τυλίγουμε και να διαμορφώνουμε τον κορμό. Με την ένωση προς τα κάτω τον βάζουμε σε μια πιατέλα ή σε ένα πλατό. Αν θέλουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ένα κομμάτι για τα το κολλήσουμε στο πλάι σαν πλαϊνό κλαδί του δέντρου. Με την υπόλοιπη γέμιση καλύπτουμε από πάνω τον κορμό μας και με ένα πιρούνι κάνουμε γραμμές πάνω του για να μοιάζει περισσότερο σαν δέντρο.