Σήμερα θα σας δείξω ότι απέμεινε από μια φανταστική συνταγή, με αλεύρι ολικής και δύο ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ σημειώσεις!
Ξεκίνησα για κουλούρια Θεσσαλονίκης και έκανα, εκτός από κουλούρια που εξαφανίστηκαν, ψωμάκι και ελιοψωμάκια!
Η συνταγή καταπληκτική, από το αγαπημένο Bostanistas.gr, γιατί όλα έγιναν μαλακά ακόμα και 2 μέρες μετά! να τα κάνατε, πιο αφράτα κουλούρια ολικής δεν θα βρείτε.
Για 16 μεσαία κουλούρια (περίπου)
450 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 φακελάκι ξερή μαγιά (9 γρ.)
¼ φλυτζανιού ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 φλυτζάνι περίπου χλιαρό νερό
100 γρ. περίπου σουσάμι
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ρίχνουμε στο μπωλ το λάδι και ζυμώνουμε, μέχρι να απορροφηθεί καλά το λάδι από το αλεύρι, περίπου 5 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να έχει γίνει σαν τρίμμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε όσο χρειαστεί, ώστε η ζύμη μας να γίνει σφιχτή και να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε το μπωλ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει, περίπου 30 λεπτά.
Αφού φουσκώσει και σχεδόν διπλασιαστεί σε όγκο, ξαναζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Απλώνουμε το σουσάμι σε ένα πιάτο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.
Στρώνουμε όσα ταψιά χρησιμοποιήσουμε με αντικολλητικό χαρτί. Μοιράζουμε τη ζύμη σε ίσα κομμάτια. Εγώ έβγαλα 16 μέτρια σε μέγεθος κουλούρια. Αν τα θέλετε σε κανονικό μέγεθος, υπολογίζω πως θα σας βγουν 10-12 κομμάτια.
Πλάθουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε μακρύ κορδόνι. Υπολογίστε πως, αφού τα πλάσετε, η ζύμη θα ξαναφουσκώσει, γι’ αυτό αν τα θέλετε λεπτά, το κορδόνι σας πρέπει να γίνει πολύ λεπτό. Αλείφουμε με νερό, ενώνουμε τις άκρες και το περνάμε τα κουλούρια από το πιάτο με το σουσάμι και από τις δύο μεριές, ώστε να κολλήσει.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
** μην τα παραψήσετε, εγώ στα 25′ τα έβγαλα!
**για το μικρό ψωμάκι, αφήστε 7′ παραπάνω