Τι λέει η Ελληνική παράδοση για τους λαχανοντολμάδες;
“Βασικό πιάτο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ήταν τα γιαπράκια, κοινώς λαχανοντολμάδες και συμβόλιζε το φάσκιωμα, του νεογέννητου Χριστού.
Η ονομασία «γιαπράκια» προέρχεται από την τούρκικη λέξη Yaprak που σημαίνει «φύλλο».
(γι αυτό και καμιά φορά μπερδευόμαστε με τις ονομασίες σαρμαδάκια, ντολμαδάκια και γιαπράκια)
Η λέξη «ντολμά» είναι ένα ρηματικό ουσιαστικό της τουρκικής γλώσσας. Ειδικότερα, προκύπτει από το ρήμα doldurmak =γεμίζω
Οι λαχανοντολμάδες είναι η συνήθεια των Λαζών, που μένουν στην βόρεια Τουρκία.
Συνήθως οι Τούρκοι γεμίζουν πιπεριές και μελιτζάνες, αλλά το σύνηθες είναι το αμπελόφυλλο από όπου μας έρχεται και η λέξη σαρμαδάκια.
Πηγή: iefimerida.gr