Αυτό το ιδιαίτερο και πικάντικο πιάτο είναι διαδεδομένο από τα παλιά χρόνια σε ολόκληρη την Αρκαδία αλλά το βρίσκουμε κυρίως τον χειμώνα στα καταπληκτικά ορεινά χωριά της. Το όνομα μπορεί να σας μπερδεύει λιγάκι, αφού αρχικά πιστεύει κανείς ότι το πιάτο μαγειρεύεται με λαγό ή κουνέλι, ενώ αντιθέτως το φτιάχνουν πάντα με χοιρινό.
ΥΛΙΚΑ
8-10 μέτρια κομμάτια χοιρινό κρέας
Λάδι για τσιγάρισμα
Χυμός ντομάτας ή ντομάτα φρέσκια τριμμένη
5-6 ολόκληρα σκόρδα ψιλοκομμένα
2 χούφτες καρύδια χτυπημένα στο γουδί
1 χούφτα τριμμένη φρυγανιά
Αλάτι, πιπέρι, πιπέρι σε κόκκους, μπαχάρι, 2 ξυλάκια κανέλλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του χοιρινού στο λάδι μέχρι να ροδίσουν. Σβήνουμε με την ντομάτα και χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά. Αλατίζουμε. Αφήνουμε να ψηθεί το κρέας σε σιγανή φωτιά αποφεύγοντας να προσθέσουμε νερά, το καλύτερο είναι να προσθέτουμε χυμό ντομάτας. Όταν το κρέας ψηθεί και μόνον τότε ψιλοκόβουμε τα σκόρδα ή τα χτυπάμε ελαφρά στο γουδί και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα, αφήνουμε να ψηθούν μαζί για λίγη ώρα και μετά κλείνουμε τη φωτιά. Τότε προσθέτουμε τα καρύδια και την τριμμένη φρυγανιά καθώς και το πιπέρι σε κόκκους και το μπαχάρι.
Το μυστικό είναι να μην παραψηθεί το σκόρδο γιατί τότε ξεθυμαίνει αλλά να μην μείνει και άψητο γιατί θα μυρίζει…
Πάντα αλατίζουμε τα φαγητά στην αρχή και στο τέλος προσθέτουμε το πιπέρι γιατί ξεθυμαίνει και πικρίζει. Μην ξεχάσετε τη φρυγανιά, δένει την σάλτσα.
Το λαγοτό τραβάει πολύ κρασί. Ταιριάζει τέλεια με το παραδοσιακό μοσχοφίλερο. Η υψηλή του οξύτητα σπάει την έντονη γεύση. Θέλει επίσης καλή παρέα και γερό στομάχι!
πηγή pna.gr