Γεμιστό αρνί “Μουούρι ή Μαούρι” είναι το πήλινο μεγάλο σκεύος που χωράει όλο το αρνί και έτσι πήρε το όνομά του το φαγητό
Υλικά
ΕΝΑ ΑΡΝΙ περίπου 8 κιλά
ΓΕΜΙΣΗ :
Ζεματίζουμε και ψιλοκόβουμε την συκωταριά ( συκώτι & πνευμόνια) του αρνιού.
4-5 μεγάλα – ξερά κρεμμύδια τριμμένα.
750 γρ. ρύζι μπλου μπόνετ.
200 γρ. τοματοπελτέ
αλάτι – πιπέρι – κανέλα (αρκετή…)
1 κούπα ελαιόλαδο
Προαιρετικά 250 γρ. κιμά και 1-2 φακ. κουκουνάρι.
Μόλις κάψει το λάδι , σοτάρουμε λίγο το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα εντόσθια (και το κιμά) πρώτα τα πλεμόνια και μετά τα συκωτάκια. Ρίχνουμε όσο αλατοπίπερο θέλουμε και τον πελτέ. Τα γυρίζουμε κανα-δυό φορές και προσθέτουμε 2-3 ποτήρια νερό για να μισοβράσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι (και το κουκουνάρι) και τ’ αφήνουμε να πάρουν μια βράση (2-3 λεπτά) φροντίζοντας να είναι η γέμισή μας “χυλωτή” {ΟΧΙ στεγνή-ΟΥΤΕ νερουλή} .
ΤΟ ΑΡΝΙ
Έχουμε κόψει τα μπουτάκια του αρνιού λοξά ώστε να έχουμε ολόκληρη την κοιλιά για να την γεμίσουμε. Το πλένουμε και αφού στεγνώσει το αλατοπιπερώνουμε και το αλείβουμε με πελτέ εσωτερικά (ΟΧΙ έξω γιατί θα γλυστράει..) Ράβουμε το κενό στο μέρος του λαιμού και μισοράβουμε το κάτω μέρος της κοιλιάς.
Το γεμίζουμε , αφήνοντας ένα περιθώριο να φουσκώσει το ρύζι . Το ράβουμε (πλακοραφή , σταυροβελονιά ΔΕΝ έχει σημασία … ) και το αλείφουμε και εξωτερικά με πελτέ .
Το βάζουμε στο ΜΟΥΟΥΡΙ ή στο ταψί και στο φούρνο. Αν είναι στο Μουούρι , τη δουλειά θα την κάνει ο φούρνος … Αν όμως το βάλουμε στο ταψί (οπότε είναι ανοικτό) τότε προσθέτουμε τα μπουτάκια (αλατο-πιπερο-πελτεδιασμένα) προσθέτουμε λίγο λάδι ή φυτίνη και λίγο νεράκι με το υπόλοιπο του πελτέ (από ένα κουτί 450 γρ) για σάλτσα (!) και το σιγοψήνουμε (120-150 C) . Φροντίζουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος να το γυρίζουμε τακτικά (45΄- 1 ώρα) για να μην αρπάξει για 5-6 ώρες ! Εάν έχει ροδίσει αρκετά πριν από τις 5 ώρες, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να είμαστε σίγουροι ότι θα έχει ψηθεί !
ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΟ !!!
(συνταγή της Ευδοκίας Βουβάλη , από την “παλιά” της)
πηγη kalymnosdelicatessen.com