Μυστικό για τα σουδάκια!
Αν βάλετε γάλα αντί για νερό στην ζύμη, θα έχετε πιο λεία ζύμη και πιο μαλακά σουδάκια. Ενώ με το νερό γίνονται πιο τραγανά όταν ψηθούν!
Η συνταγή βρισκόταν σε ένα χαρτάκι ανάμεσα στις συνταγές μου, οπότε πηγή δεν υπάρχει.
Έγιναν καταπληκτικά όμως, αξιόπιστη συνταγή.
Υλικά για 30 μεσαία ή 40 μικρούτσικα σουδάκια
1 φλυτζάνι τσ.αλεύρι γοχ
1/2 φλυτζάνι τσ. βούτυρο κρύο
1 φλ. τσ.νερό
4 αυγά
Σε ένα άνετο κατσαρολάκι (να χωράει σύρμα για χτύπημα) βάζω το νερό και το βούτυρο να βράσουν.
Μόλις βράσουν ρίχνω το αλεύρι και με πάρα πολύ γρήγορες κινήσεις ανακατεύω. Σβήνω το μάτι και αποσύρω.
Θα γίνει ένα μίγμα σχετικά σφιχτό.
Περιμένω 5′.
Ρίχνω 1-1 τα αυγά, ανακατεύοντας πάντα ζωηρά, πρώτα απορροφάται το ένα αυγό και μετά το επόμενο.
Γίνεται μια πολύ ωραία λεία ζύμη, ρευστή.
Σε ταψί ρηχό, με λαδόκολλα και με την βοήθεια 2 μικρών κουταλιών, βάζω 20 “καρυδάκια”.
ΠΡΟΣΟΧΗ Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο 200 αντιστάσεις για 15′, και αμέσως κατεβάζω στους 160 για άλλα 45′.
Γέμιση για τα σουδάκια
- 350 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
- 80 γρ. ζάχαρη
- 40 γρ. κορν φλάουρ
- 1 τεμ. αυγό
- 3 τεμ. κρόκοι αυγών
- 1 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο κατά μήκος στα δύο με ένα μαχαίρι
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κλωναράκι βανίλιας. Τα βάζουμε στη φωτιά. Στο μεταξύ ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, το αυγό και τους κρόκους. Λίγο πριν βράσει το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Την αδειάζουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μην πιάσει κρούστα. Όταν η κρέμα χλιαρύνει, τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 2 ώρες.
Βγάζουμε την κρέμα, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και την ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη ή στο μίξερ για να γίνει λεία και απαλή. Κόβουμε τα σου στα δύο και τα γεμίζουμε με την κρέμα με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή με ένα κορνέ.
Πηγή για την κρέμα του Στέλιου Παρλιάρου