Πάμε να δούμε πώς θα φτιάξουμε το διάσημο (βαρύ σε υφή και γεύση) ψωμί Δανίας
Υλικά (πολλά!) για την αυθεντική συνταγή που την μετέφρασα ειδικά για εσάς!
Αναμονή 24-48 ώρες
Υλικά
2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
2 κουταλάκια ξερή μαγιά
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 1/2 φλιτζάνια σκούρο αλεύρι σίκαλης
3/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 3/4 φλιτζάνι σπασμένα σπόρια σίκαλης (ή θα τα χτυπήσετε σε γουδί ή σε μπλέντερ λίγο)
1/2 φλιτζάνι ολόκληρα σπόρια σίκαλης
1 1/4 φλιτζάνι ολόκληροι λιναρόσποροι
1 1/3 φλιτζάνι ηλιόσποροι ή συνδυασμός ηλιόσπορου, κολοκύθας ή / και ψιλοκομμένων αμυγδάλων
3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι μαύρη μπύρα
1 φλιτζάνι ξινόγαλα ή κεφίρ (vegan: 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου αναμεμιγμένο με 2 κουταλιές της σούπας ξύδι μηλίτη)
Βρώμη για στόλισμα
2 κουταλάκια ξερή μαγιά
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 1/2 φλιτζάνια σκούρο αλεύρι σίκαλης
3/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 3/4 φλιτζάνι σπασμένα σπόρια σίκαλης (ή θα τα χτυπήσετε σε γουδί ή σε μπλέντερ λίγο)
1/2 φλιτζάνι ολόκληρα σπόρια σίκαλης
1 1/4 φλιτζάνι ολόκληροι λιναρόσποροι
1 1/3 φλιτζάνι ηλιόσποροι ή συνδυασμός ηλιόσπορου, κολοκύθας ή / και ψιλοκομμένων αμυγδάλων
3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι μαύρη μπύρα
1 φλιτζάνι ξινόγαλα ή κεφίρ (vegan: 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου αναμεμιγμένο με 2 κουταλιές της σούπας ξύδι μηλίτη)
Βρώμη για στόλισμα
Ανακατέψτε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό και αφήστε το να καθίσει για 10 λεπτά έως ότου η μαγιά να αφρίσει.
Ανακατέψτε όλα τα ξηρά συστατικά στο μπολ ενός μίξερ. Προσθέστε το μείγμα ζύμης, μπύρα και το αριάνι ή κεφίρ. Ανακατέψτε για να συνδυάσετε.
Τοποθετήστε τον γάντζο ζύμης και ζυμώστε για 10 λεπτά. Η ζύμη θα είναι πολύ κολλώδης, χαλαρή και δεν θα είναι ελαφρά ελαστική (δηλαδή, ανίκανη να ζυμωθεί).
Βάλτε τη ζύμη σε ένα πολύ μεγάλο μη μεταλλικό μπολ με άφθονο χώρο (η ζύμη θα φουσκώσει!).
Ανακατέψτε όλα τα ξηρά συστατικά στο μπολ ενός μίξερ. Προσθέστε το μείγμα ζύμης, μπύρα και το αριάνι ή κεφίρ. Ανακατέψτε για να συνδυάσετε.
Τοποθετήστε τον γάντζο ζύμης και ζυμώστε για 10 λεπτά. Η ζύμη θα είναι πολύ κολλώδης, χαλαρή και δεν θα είναι ελαφρά ελαστική (δηλαδή, ανίκανη να ζυμωθεί).
Βάλτε τη ζύμη σε ένα πολύ μεγάλο μη μεταλλικό μπολ με άφθονο χώρο (η ζύμη θα φουσκώσει!).
Καλύψτε χαλαρά με πλαστικό περιτύλιγμα και αφήστε το να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος (θερμοκρασία δωματίου) για 24-48 ώρες, ανάλογα με το πόσο ξινό θέλετε να είναι το ψωμί . Εάν το αφήνετε να φουσκώσει μόνο για 24 ώρες, σας συνιστούμε πρώτα να μουλιάσετε ολόκληρα τα σπόρια σίκαλης όλη τη νύχτα πριν τα χρησιμοποιήσετε (στραγγίστε τα καλά).
Βάζετε σε μια φόρμα μακρόστενη και βαθιά , λαδόκολλα Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς .
Βάλτε όλη τη ζύμη στο ταψί ψωμιού (Είναι πολλή ζύμη αλλά θα χωρέσει.) Βουρτσίστε την κορυφή με νερό και πασπαλίστε ομοιόμορφα με τη βρώμη
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 100-120 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το κέντρο. (βάλτε ένα ξυλάκι ή ένα μαχαίρι ώστε να μην μένει ζύμη επάνω)
Αφήστε το καρβέλι να κρυώσει για 5 λεπτά πριν το αφαιρέσετε από το τηγάνι. Αφήστε το καρβέλι να κρυώσει εντελώς πριν το τεμαχίσετε. Διατηρείται σε αεροστεγές δοχείο. Για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του, σας συνιστώ να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο ή να παγώσετε μέρος του, αν γνωρίζετε ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να το περάσετε.
Βάλτε όλη τη ζύμη στο ταψί ψωμιού (Είναι πολλή ζύμη αλλά θα χωρέσει.) Βουρτσίστε την κορυφή με νερό και πασπαλίστε ομοιόμορφα με τη βρώμη
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 100-120 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το κέντρο. (βάλτε ένα ξυλάκι ή ένα μαχαίρι ώστε να μην μένει ζύμη επάνω)
Αφήστε το καρβέλι να κρυώσει για 5 λεπτά πριν το αφαιρέσετε από το τηγάνι. Αφήστε το καρβέλι να κρυώσει εντελώς πριν το τεμαχίσετε. Διατηρείται σε αεροστεγές δοχείο. Για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του, σας συνιστώ να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο ή να παγώσετε μέρος του, αν γνωρίζετε ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να το περάσετε.
πηγη daringgourmet.com