Πώς θα κάνω πατσά; Τι είναι ο πατσάς;
Για να μην έχουμε παρεξηγήσεις, για μας τους Θεσσαλονικείς πατσάς σημαίνει κοιλιά (π.χ.πάρε τους πατσάδες σου πιο κει!)
Πατσάς δεν είναι η μοσχαροκεφαλή, δεν είναι η γίδα βραστή κ.λ.π. Ας μην μαλώσουμε οι βόρειοι με τους νότιους πρώτη μέρα του μήνα…..!
Θα σας πω αυτά που έβλεπα στο πατρικό μου σπίτι, όπως έκανε η μητέρα μου.
Ο πατσάς μην σας φοβίζει, στα πατσατζίδικα υπάρχει μια μυρωδιά που προέρχεται από τον τρόπο που τον χειρίζονται και τα μέρη του ζώου που βάζουν.
Στον πατσά μπαίνει η κοιλιά (σαν πετσέτα είναι το κομμάτι, αλλά θα ψάξετε και ένα κομμάτι σαν κηρήθρα, επίσης θα βάλετε μέρος από το πόδι, που έχει πολύ τζάμπα κολλαγόνο, και το πιο περίεργο που μπορεί να ζητήσετε είναι το σαρδένι.
Εσείς μπορείτε να κάνετε πεντακάθαρο πατσά στο σπίτι, να τον κόψετε όπως θέλετε, να βάλετε όσο σκόρδο και ξύδι θέλετε, άλλοι βάζουν λεμόνι.
Εγώ θα σα πω πώς φτιάχνω το “κόκκινο”, αν το θέλετε.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω λίγο ζουμί από τον βρασμένο-σουρωμένο πατσά, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, και λίγο λάδι ή βούτυρο και αν θέλουμε σκόρδο.Θέλουμε να γίνει πηχτό.
Από αυτό ρίχνουμε στο πιάτο 1-2 κουταλιές, προσθέτουμε ξύδι, αλάτι, και μπούκοβο!
Θα πάρετε πατσά από τον κρεοπώλη και θα τον βράσετε πολλή ώρα, στην χύτρα το κάνω 1-1,5 ώρα. Κανονικά θέλει ακόμα και 8 ώρες όταν γίνεται σε τεράστιες ποσότητες να βγουν όλα τα κολλαγόνα, να έρθει να χυλώσει!
Θα σουρώσετε το ζουμί αυτό που έμεινε και μετά θα κόψετε τον πατσά κομματάκια, όσο μεγάλα ή μικρά θέλετε.
Τα ρίχνετε μέσα να πάρουν μια τελευταία βράση.
Ο πατσάς πρέπει να είναι χυλωμένος!