Πρόκειται για ζωγραφική με λιωμένο μελισσοκέρι πάνω στα αυγά, τα οποία στη συνέχεια βάφονται κόκκινα. Η διαδικασία κατά την παράδοση ξεκινά από το βράδυ της Μ. Τετάρτης με τη ζωγραφική των αυγών και ολοκληρώνεται την Μ. Πέμπτη με το βάψιμο. Τα σχέδια που αντλούν έμπνευση από τη φύση είναι μοτίβα από άνθη, φύλλα, πουλιά, ακόμη και ευχές η κάθε νοικοκυρά αποτυπώνει με μεράκι από μνήμης πάνω στα αυγά.
Το εργαλείο που χρησιμοποιείται είναι το λεγόμενο κονδύλι, είναι αυτοσχέδια κατασκευή από κληματσίδα ή από ένα μικρό κομμάτι ξύλο. Στον κόμπο της κληματσίδας ή στο ξύλο ανοίγεται μία τρύπα μέσα στην οποία προσαρμόζεται ένα μικρό μεταλλικό χωνί (από κουτάκι αναψυκτικού).
1. Πλένουμε τα αυγά για να είναι καθαρά
2. Ανάβουμε το καντήλι
3. Τοποθετούμε ένα μικρό κομμάτι μελισσοκέρι στο χωνί του κονδυλιού
4. Πλησιάζουμε το κονδύλι στη φλόγα του καντηλιού για να λιώσει το κερί
5. Κρατώντας στο ένα χέρι το αυγό και στο άλλο το κονδύλι με το λιωμένο κερί σχεδιάζουμε πάνω στο αυγό διάφορα σχέδια της παράδοσης. Οι γραμμές του κεριού μπορεί να είναι διάφανες ή να μαυρίζουν επειδή μαυρίζει το κερί και το κονδύλι από τη φλόγα του καντηλιού.
6. Στη συνέχεια τοποθετούμε τα ζωγραφισμένα κεριά στη χύτρα με την κόκκινη μπογιά. Αποφεύγουμε να ρίξουμε αλάτι ή ξύδι στη μπογιά, γιατί θα διαλυθεί το κερί. Το χρώμα σταθεροποιείται πάνω στα αυγά αν προσθέσουμε φύλλα από κόκκινα κρεμμύδια, ώστε να βράσουν μαζί με τα αυγά.
7. Βράζουμε τα αυγά σε μέτρια φωτιά χωρίς να τα ανακατεύουμε για να μη σπάσουν. Η κόκκινη βαφή χρωματίζει όλη την επιφάνεια του αυγού, εκτός από τα σχέδια, τα οποία θα παραμείνουν λευκά.
8. Αποσύρουμε τα αυγά από τα χύτρα, τα σκουπίζουμε με μάλλινο ύφασμα για να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα του κεριού και όταν κρυώσουν τα αλείφουμε με λίγο λάδι, ώστε να λάμπει το κόκκινο χρώμα και να ζωηρέψουν τα σχέδια στην επιφάνεια τους.
Καλή Επιτυχία και Καλή Ανάσταση!
πηγη decobook.gr