Πεταλίδες με ρύζι!
(συνταγή Λήμνου, αρκετών νησιών, Κρήτης)
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό πεταλίδες (μαζεμένες από καθαρά νερά)
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ξερό, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 μεγάλη ντομάτα, ώριμη, περασμένη από τον τρίφτη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 σφηνάκια ούζο
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 πακέτο ρύζι καρολίνα ή αρμπόριο
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
15-20 φύλλα φρέσκου κρίταμου ή αρμυρίκια
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ξερό, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 μεγάλη ντομάτα, ώριμη, περασμένη από τον τρίφτη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 σφηνάκια ούζο
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 πακέτο ρύζι καρολίνα ή αρμπόριο
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
15-20 φύλλα φρέσκου κρίταμου ή αρμυρίκια
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε καλά τις πεταλίδες από φύκια και άμμο και τις χωρίζουμε σε 2 ίσες ποσότητες. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τις μισές μαζί με τα κρεμμύδια, το σκόρδο και την ντομάτα για 3-4 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το 1 σφηνάκι ούζο και το κρασί και τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά.
Καθαρίζουμε καλά τις πεταλίδες από φύκια και άμμο και τις χωρίζουμε σε 2 ίσες ποσότητες. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τις μισές μαζί με τα κρεμμύδια, το σκόρδο και την ντομάτα για 3-4 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το 1 σφηνάκι ούζο και το κρασί και τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά.
Κατόπιν αφαιρούμε τις πεταλίδες και τις πετάμε καθώς έχουν χάσει όλη τη γεύση τους και έχουν σκληρύνει. Στον ζωμό που μας έμεινε ρίχνουμε το ρύζι μαζί με περίπου 150 ml και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαγειρευτεί και τα εξατμιστούν τα υγρά.
Λίγο προτού αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο, τον μάραθο, το υπόλοιπο ούζο και τον κρίταμο ή τα αρμυρίκια. Ρίχνουμε τις υπόλοιπες πεταλίδες, τις φέρνουμε μόνο μία βόλτα και σερβίρουμε αμέσως.
Tip
Η ίδια συνταγή γίνεται και με άλλα όστρακα, αλλά φυσικά η γεύση δεν θα είναι ίδια.
Η ίδια συνταγή γίνεται και με άλλα όστρακα, αλλά φυσικά η γεύση δεν θα είναι ίδια.
πηγη tovima.gr, άρθρο του Κωστάκου Αθηναγόρα 2012