Πραούστι! (κίτρινο δαμάσκηνο)
Το τοπικό γλυκό του κουταλιού της Σαμοθράκης!
Το λένε έτσι επειδή εμφανίζεται κι ωριμάζει «προ Αυγούστου».
Το πραούστι είναι το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού της Σαμοθράκης.
Φύεται στη Σαμοθράκη και μόνο εκεί.
Υλικά και εκτέλεση
2 κιλά πραούστια (κίτρινα δαμάσκηνα)
1700 γρ. ζάχαρη
2 φακελάκια ζάχαρη με άρωμα βανίλιας
χυμό από 2 λεμόνια
4 ποτήρια νερό
Για το ασβεστόνερο
2 κ.σ. ασβέστη
2 λίτρα νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε καλά και ξεφλουδίζουμε τα πραούστια.
Τους βγάζουμε το κουκούτσι με ένα καρφί ή τα κόβουμε στη μέση και τους βγάζουμε το κουκούτσι στρίβοντας το κάθε μισό κομμάτι σε αντίθετη κατεύθυνση.
Γεμίζουμε μια λεκανίτσα κουζίνας με νερό και ρίχνουμε μέσα το χυμό ενός λεμονιού.
Βάζουμε μέσα τα πραούστια μέχρι να τα βράσουμε έτσι ώστε να μην αποκτήσουν ένα σκούρο χρώμα.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τον ασβέστη και συμπληρώνουμε με το νερό, που πρέπει να σκεπάζει τα φρούτα μας.
Τα αφήνουμε στο ασβεστόνερο για 30 λεπτά και μετά τα βγάζουμε προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι.
Τα πλένουμε πολύ καλά και αρκετά νερά, κάτω από τη βρύση με τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα 4 ποτήρια νερό με τη ζάχαρη και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά το σιρόπι να βράσει για 5-6 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Ύστερα, βυθίζουμε προσεκτικά τα φρούτα μας και τα αφήνουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά να βράσουν για 15 λεπτά.
Εάν χρειάζεται αφαιρούμε προσεκτικά και με φειδώ τον αφρό που σχηματίζεται.
Λίγο πριν αποσύρουμε το γλυκό από τη φωτιά, προσθέτουμε τα 2 φακελάκια με την αρωματισμένη ζάχαρη και τον χυμό του λεμονιού.
Αφήνουμε να πάρει ακόμα μια βράση το γλυκό μας και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Το αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα, κατά προτίμηση χωρίς να κλείσουμε το καπάκι αλλά με μια σίτα από πάνω (εκείνη που βάζουμε επάνω στο τηγάνι για να μην καιγόμαστε είναι ό,τι πρέπει)για 24 ώρες έτσι ώστε να “βγάλει” τα υγρά του.
Την άλλη μέρα το ξαναβράζουμε έως ότου δέσει το σιρόπι μας.
Συνήθως 10 λεπτά είναι αρκετά.
Εάν, όταν στάξουμε λίγο σιρόπι σ’ ένα κρύο πιατάκι, η σταγόνα δεν χάσει το σχήμα της τότε το σιρόπι μας είναι πολύ καλά “δεμένο” κι έτσι το γλυκό δεν θα ζαχαρώσει αλλά ούτε και θα μουχλιάσει.
Βάζουμε το ζεστό γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα βάζουμε ανάποδα επάνω σε μια πετσέτα έως ότου κρυώσουν.
Τα διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Ελέγχουμε εάν το κέντρο του καπακιού πιέζεται προς τα μέσα και εάν δεν πιέζεται τα βάζα έχουν κλείσει αεροστεγώς.
Εάν το κέντρο του καπακιού πιέζεται προς τα μέσα τότε ή διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο ή αποστειρώνουμε και πάλι το βάζο για να το κλείσουμε αεροστεγώς.
συνταγή από την tantekiki.blogspot.com,
φωτο από praousto.blogspot.com