Πρασοκιμαδόπιτα ΝΑΟΥΣΑΣ!
(πολύ αναλυτική συνταγή, πολύ πετυχημένη, βασίζεται στο άνοιγμα φύλλου τύπου “ήλιος” που σας έχουμε δείξει)
Υλικά
650 γρ αλεύρι γ.ο.χ. από μαλακό σιτάρι (π.χ. το Νο2 των Μύλων Αγ.Γεωργιου)
330-350 γρ νερό (προς το ζεστό)
2 κ.γλ. ξύδι
2 κ.γλ. αλάτι
4 κ.σ. καλαμποκέλαιο
85 γρ “Βιταμ” (το πακετάκι στο χρυσό περιτύλιγμα)
85 γρ βούτυρο αγελαδινό (στο ασημί περιτύλιγμα)
130 γρ Νέα Φυτίνη (με βούτυρο γάλακτος)
Γέμιση:
700 γρ κιμά μοσχαρίσιο

800 γρ πράσα ψιλοκομμένα
αλάτι και πιπέρι
650 γρ αλεύρι γ.ο.χ. από μαλακό σιτάρι (π.χ. το Νο2 των Μύλων Αγ.Γεωργιου)
330-350 γρ νερό (προς το ζεστό)
2 κ.γλ. ξύδι
2 κ.γλ. αλάτι
4 κ.σ. καλαμποκέλαιο
85 γρ “Βιταμ” (το πακετάκι στο χρυσό περιτύλιγμα)
85 γρ βούτυρο αγελαδινό (στο ασημί περιτύλιγμα)
130 γρ Νέα Φυτίνη (με βούτυρο γάλακτος)
Γέμιση:
700 γρ κιμά μοσχαρίσιο


800 γρ πράσα ψιλοκομμένα
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Αρχικά ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υλικά της ζύμης και δουλεύουμε, χωρίς ιδιαίτερη δύναμη έως ότου το αλεύρι πιει όλο το νεράκι.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπαλιτσες,εκ των οποίων η μία μεγαλύτερη (θα γίνει το κάτω φύλλο).Τις τοποθετούμε σε αλευρωμενο πιάτο, αλευρώνουμε και από πάνω,καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο από 1 ώρα έως και μία μέρα.Οσο το αφήνουμε αναπτύσσεται η γλουτένη και ανοίγει καλύτερα το φύλλο.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση η οποία θέλει χρόνο για να κρυώσει.
- ΓΕΜΙΣΗ:Σε τηγάνι σωταρω τον κιμά στο ελαιόλαδο και μόλις αλλάξει χρώμα προσθέτω το πράσο. Αλατοπιπερώνω. Αφηνω να κατεβάσει τα υγρά του χωρίς να προσθέσω κάτι άλλο.Η γέμιση είναι έτοιμη όταν το μείγμα έχει πιει όλα τα υγρά του (θέλουμε στεγνή γέμιση για να μην νωτισει το φύλλο) και το πράσο έχει καραμελωσει. Αφηνω να κρυώσει εντελώς.
- Παίρνω την μια “μπαλιτσα” που είχα αφήσει στο ψυγείο και με τη βοήθεια του “κλωστρη” όπως το λέμε εμείς εδώ, ανοίγω το φύλλο.Δεν χρειάζεται εμμονή με το σχήμα σε αυτό το σημείο αφού θα το “ξαναχαλασουμε”. Επίσης το φύλλο δεν πρέπει να είναι πολύ λεπτό, αλλά περίπου 0,5 εκ σε πάχος.
- Στο μεταξύ έχουμε αναμίξει τα τρία είδη βουτύρου και τα λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.Με αυτό το μείγμα θα λαδωσουμε και τα δύο φύλλα, θα βουτυρώσουμε το ταψί αλλά και θα περιχυσσουμε την πίτα πριν το ψήσιμο.
- Περνούμε αρκετή ποσότητα από το βούτυρο και αλείφουμε καλά όλο το φύλλο.
- Έπειτα αφήνοντας έναν νοητό κύκλο στο κέντρο, κόβουμε 8 ακτίνες περιμετρικά του φύλλου.Στη συνέχεια κόβουμε άλλον έναν κύκλο λίγο πιο μέσα από την περίμετρο του φύλλου και τα ορθογώνια που θα σχηματιστούν τα χωρίζουμε στα δύο.
- Παίρνω ένα ένα τα κομματάκια που έχουν δημιουργηθεί στην άκρη του φύλλου και αφού τα τεντωσουμε ελαφρά τα τοποθετούμε στο κέντρο το ένα πάνω στο άλλο.
- Έπειτα παίρνουμε ένα ένα τα τριγωνακια που έχουν απομείνει και τεντώνοντας τα λίγο συνεχίζουμε να τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Κραταμε για το τέλος το πιο μεγάλο και χοντρό “τριγωνακι” αφού με αυτό θα πρέπει να καλύψουμε όλα τα φυλλαράκια στο κέντρο δημιουργώντας έτσι μια καινούργια “μπαλιτσα”.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε πάλι στο ψυγείο για τουλάχιστον 30′.
- Μετά από αυτό το διάστημα,ξανανοιγω το τελικό φύλλο. Το μυστικό εδώ είναι να μην πατήσω το φύλλο με δύναμη, για να μην χάσω τα φυλλαράκια που δημιούργησα. Αντιθετως κάνω το άνοιγμα τραβώντας τη ζύμη, περισσότερο με τα χέρια έως ότου έρθει στο σχήμα και μέγεθος του ταψιού μου.Και πάλι το φύλλο πρέπει να είναι χοντρό. Τοσο όσο να καλύψει το ταψί και λίγο παραπάνω για τον κοθρο.
- Βουτυρωνω πολύ καλά το ταψί μεγέθους της κουζίνας.
- Τοποθετούμε το φύλλο στο ταψί σαν να κάναμε πίτσα και από πάνω καλύπτουμε με τη γέμιση.
- Ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο και το πάνω φύλλο, τόσο όσο να καλύπτει το ταψί.
- Με την πίσω μεριά από ένα μικρό κουταλάκι,γυρνώ προς τα πάνω και μέσα την άκρη του κάτω φύλλου.
- Με πολλές επανωτες “τσιμπιες” ενώνω τα δύο φύλλα και σφραγίζω την πίτα δημιουργώντας περιμετρικά τον κοθορο.
- Βουτυρωνω την επιφάνεια της πίτας πολύ καλά,την χαράζω και την ψήνω στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις για 1 ώρα.
- Σε αυτό το σημείο (πριν το ψήσιμο) η πίτα μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο για εώς και δύο μέρες και να την ψήσετε μόλις τη χρειαστείτε ή να την καταψυξετε.
- Αφήνω να χλιαρινει ελαφρώς πριν την κόψω.
- Και έπειτα αφήνω απλά το αποτέλεσμα να μιλήσει από μόνο του.Ειναι μαγεία, τίποτα λιγότερο……..
πηγη cookpad, folia