Υλικά
750 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
200 γρ. προζύμι **
Νερό όσο πάρει για να γίνει η ζύμη σφιχτή
Εκτέλεση
Στο Άγιο Όρος, πριν αρχίσουμε το ζύμωμα των πρόσφορων, ανάβουμε λαμπάδα στο προσκυνητάρι με τις εικόνες της Παναγίας και του Αγίου της Μονής, το οποίο βρίσκεται μέσα στο Προσφορείο. Η λαμπάδα θα καίει συνέχεια ώσπου να βγουν τα πρόσφορα από τον φούρνο. Έρχεται ο παπάς, θυμιάζει και διαβάζει την ειδική ευχή. Οι ζυμωτές ψάλλουν το απολυτίκιο του Αγίου Τύχωνος, επισκόπου Αμαθούντος (βλέπε Συναξάρι, 16 Ιουνίου). Στη συνέχεια, όσο ζυμώνουν, απαγγέλλουν τους Χαιρετισμούς της Παναγίας.
Αποβραδίς «πιάνουμε» το προζύμι όπως και στο ψωμί.
Την άλλη μέρα κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη, κάνουμε μια λακκούβα στην μέση και ρίχνουμε μέσα το προζύμι.
Διαλύουμε το αλάτι σε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη σφιχτή.
Ρίχνουμε το νερό στη λεκάνη και ζυμώνουμε για 20 λεπτά. Μετά σκεπάζουμε με μια πετσέτα τη λεκάνη και αφήνουμε τη ζύμη για 15 λεπτά.
Ξαναζυμώνουμε για 10 λεπτά και ξανασκεπάζουμε για άλλα 10 λεπτά.
Ζυμώνουμε τρίτη και τελευταία φορά για 20 λεπτά.
Έπειτα φτιάχνουμε τα πρόσφορα ως εξής: Πλάθουμε δύο μπαλίτσες και κολλάμε τη μία πάνω στην άλλη. Στην επάνω μπαλίτσα πατάμε δυνατά την αγιορείτικη σφραγίδα. Έτσι σχηματίζεται ένα πρόσφορο. Κάνουμε το ίδιο ώσπου να τελειώσει η ζύμη. Βάζουμε τα πρόσφορα σε ταψί αλευρωμένο, τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος, ώσπου να φουσκώσουν.
**Προζύμι (από Άκη Πετρετζίκη)
- αλεύρι γ.ο.χ.
- νερό
- 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 πρέζα αλάτι
- Αν δεν έχουμε αγιασμό μπορούμε να βυθίσουμε 4-5 κλωναράκια από βασιλικό, φλούδες και σπόρια από ένα πράσινο μήλο, σε ένα ΓΥΑΛΙΝΟ μπολ με νερό 100-150 γρ. περίπου και τα αφήνουμε για 5-6 ώρες. Μετά το σουρώνουμε και είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε.
-
- Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο από το νερό και τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει ένας αραιός χυλός. Βάζουμε και τη μια πρέζα αλάτι και τη μια πρέζα ζάχαρη.
- Καλύπτουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε εξωτερικό χώρο για μια μέρα. Την επόμενη προσθέτουμε 1 κ.σ. αλεύρι . Αν γίνει πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για μία εβδομάδα και μετά θα είναι έτοιμο.
Με ένα ψιλό βελόνι τρυπάμε τα πρόσφορα στις 4 γωνίες της σφραγίδας και στην μέση (το βελόνι δεν πρέπει να φτάσει μέχρι κάτω). Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 45 λεπτά περίπου.
Από το βιβλίο του Μάγειρα και Μοναχού Νικήτα με τις αυθεντικές– παραδοσιακές αγιορείτικες συνταγές!
Προσευχή για την διαδικασία
Κύριε σε ευχαριστώ για αυτήν την Αγιά ώρα, που με τα αμαρτωλά μου χέρια με αξιώνεις να ζυμώνω τα Πανάχραντα Δώρα της αγάπης σου. Σε παρακαλώ κατάπεμψε το Πανάγιο σου Πνεύμα που ευλογεί όλα τα μυστήρια της εκκλησίας, να ευλογήσει και τούτα τα δώρα για να γίνουν καλά και ευπρόσδεκτα στο Άγιο σου θυσιαστήριο. Και σε παρακαλώ να τα δεχθης όπως εδεχθης τη θυσία του αβελ, την δοξολογία των ποιμένων, τα δώρα των μάγων, τα δάκρυα του Πέτρου, και του ληστού την μετάνοιαν.
Και ας με αξιώνεις να σου τα προσφέρω πάντοτε ευσυνείδητα. Αμήν. Δι’ ευχών των Αγίων πατέρων ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ, ο θεός ημάς. Αμήν.