Σπιτικό ψωμί του τοστ από τον Γιώργος Τσούλης / Giorgos Tsoulis
ΥΛΙΚΑ
(Υλικά για 2 μακρόστενες φόρμες 35×15)
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
135 ml νερό, χλιαρό για το ξέκινημα
495 ml επιπλέον χλιαρό νερό
40 γρ. βούτυρο, λιωμένο για την επάληψη των καρβελιών
40 γρ. ζάχαρη
35 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κομμάτια
15 γρ. ξερή μαγιά (2 φακελάκια)
13 γρ. αλάτι
Επιπλέον βούτυρο για την επάληψη των φορμών
Εκτέλεση
1Προσαρμόζουμε το φτερό στο μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα 135 γραμμάρια χλιαρού νερού μαζί με τη μαγιά. Χτυπάμε για 5 λεπτά μέχρι να διαλυθεί πλήρως.
2 Προσθέτουμε την ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο και το επιπλέον χλιαρό νερό. Συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα. Το νερό πρέπει να είναι υποφερτό στα χείλη μας, αλλιώς θα “κάψει” τη μαγιά και δε θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
3 Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μίση ποσότητα του αλευριού ενώ χτυπάμε σε σιγανή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μία λεία αλλά πολύ υγρή, ακόμα, ζύμη.
4 Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι χτυπώντας λίγο ακόμη με το φτερό.
5 Σταματάμε το μίξερ και αλλάζουμε το φτερό με το γάντζο. Βάζουμε ξανά σε λειτουργία το μίξερ και ζυμώνουμε για 10 ολόκληρα λεπτά. Αν δεν έχετε δυνατό μίξερ καλό είναι να κόψετε σε 2 μερίδες το ζυμάρι και να το ζυμώσετε σταδιακά. Έτσι δε θα κάψετε το μίξερ. Αλλιώς μπορείτε για τη συγκεκριμένη διαδικασία να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας.
6 Όσο το μίξερ ζυμώνει προετοιμάζουμε τις φόρμες ψησίματος αλείφοντας λίγο βούτυρο στον πάτο και στις γύρω επιφάνειες της φόρμας. Για αυτή τη συνταγή θα χρειαστούμε 2 φόρμες διαστάσεων 30Χ15εκ.
7 Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, την αδειάζουμε σε ένα καθαρό μπολ το οποίο έχουμε λαδώσει ελαφρώς. Σκεπάζουμε το μπολ με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί.
8 Μετά από το διάστημα αυτό χωρίζουμε στα δυο τη ζύμη. Ολόκληρη η ζύμη ζυγίζει 1600 γραμμάρια, συνεπώς κόβουμε σε μερίδες των 800 γραμμαρίων. Πιάνουμε το ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε τετράγωνο σχήμα σε διαστάση τόση ώστε να χωράει μέσα στη φόρμα μας. Προσέχουμε το πάχος να είναι ίσο σε όλα τα σημεία. Δε θα χρειαστεί να αλευρωσουμε τον πάγκο μας γιατί η ζύμη έχει αρκετό λάδι ώστε να μην κολλήσει.
9 Ρολλάρουμε τη ζύμη ώστε να σχηματίσουμε έναν κύλινδρο, φροντίζοντας να είναι αρκετά σφιχτός. Κλείνουμε τις άκρες με τα χέρια μας.
10 Γυρνάμε τα άκρα του κυλίνδρου σφιχτά κάτω από το ψωμί και το τοποθετούμε στο ταψί μας. Επαναλαμβάνουμε και για το δεύτερο ψωμί. Καλύπτουμε κάθε ψωμί με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν για περίπου μισή ώρα. Η διαδικασία θα πάρει περίπου μια ώρα.
11 Στο μετάξυ, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C στον αέρα ενώ βάζουμε τη σχάρα στο πιο χαμηλό σημείο.
12 Ψήνουμε για 20 λεπτά και μετά καλύπτουμε κάθε φόρμα με αλουμινόχαρτο ώστε να μην πάρει πολύ σκούρο χρώμα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25 λεπτά.
13 Βγάζουμε τα ψωμιά από το φούρνο και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα να κρυώσουν. Μόλις γίνει αυτό παίρνουμε ένα πινέλο και τα περνάμε λίγο λιωμένο βούτυρο για να γυαλίζουν..
(μπορεί να ζυμωθεί και στο χέρι αλλά θέλει αρκετό ζύμωμα)