Σαλάρια ή Μαφίσια Κοζάνης! Τα αχνισμένα μελομακάρονα της Κοζάνης!
Κανονικά απαιτείται σταχτόνερο (αλισίβα) σε αυτό το γλυκάκι, παραδοσιακά, αλλά αν δεν έχουμε πρόσβαση σε καθαρή στάχτη τότε βάζουμε την ίδια ποσότητα σε χυμό πορτοκαλιού.
Υλικά για τη ζύμη
2 φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. σπορέλαιο
2 φλ. χυμός πορτοκαλιού ή αλισίβα (ένα από τα δύο)
1 σφηνάκι κονιάκ
1 σφηνάκι κονιάκ
1 βανίλια
1/2 κ. γλ. σόδα
1 φάκελος baking powder
1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και όσο σηκώσει)
Για τη γέμιση
100 γρ. καρύδι τριμμένο (μπορεί να περισσέψει και λίγη, χαμένη δεν θα πάει)
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ. γλ. κανέλα
1/2 κ. γλ. γαρίφαλο
* προαιρετικά λίγη φρυγανιά τριμμένη-δεν έβαλα καθόλου
Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
1 λίτρο νερό
φλούδα 1 λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
μερικά γαρίφαλα
φλούδα 1 λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
μερικά γαρίφαλα
άχνη για το πασπάλισμα προαιρετικά, αλλιώς τριμμένο καρύδι
Εκτέλεση
Κοσκινίζω το αλεύρι και ανακατεύω το baking powder και τη βανίλια. Σε μπωλ μεγάλο ρίχνω το λάδι, το κονιάκ και το μισό χυμό πορτοκαλιού. Με γρήγορες κινήσεις ρίχνω και ανακατεύω τη σόδα στον υπόλοιπο χυμό πάνω από το μπωλ γιατί αφρίζει και χύνεται, και προσθέτω το αλεύρι που έχω στο άλλο μπωλ.
Δεν ζυμώνω τα υλικά, απλά τα ανακατεύω να ενσωματωθούν όλα μέσα στη ζύμη ομοιόμορφα. Αν ζυμώσω θα έχω σφιχτό αποτέλεσμα.
Παίρνω ποσότητα όπως και στα μελομακάρονα, κάνω μία μικρή λακουβίτσα, ρίχνω 1/4 κ. γλ. γέμιση (στη μύτη του κουταλιού δηλαδή) και κλείνω. Δίνω τη μορφή του μισοφέγγαρου. Φροντίζω να τα κάνω λίγο μικρά (όσο γίνεται) γιατί φουσκώνουν. Μπορεί στην αρχή να μας παιδέψει το γέμισμα και το κλείσιμό τους αλλά αξίζει η προσπάθεια και είναι μέχρι να το συνηθίσουμε.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο με το κλεισμένο μέρος προς τη λαμαρίνα του φούρνου μέχρι να ροδίσουν στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου (ελεγχόμενα πάντα). Τα βγάζω από το φούρνο με προσοχή γιατί έχουν απίστευτα τριφτή υφή. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλουν ελάχιστο σιρόπιασμα αλλιώς τα χάσαμε….
Αφήνω να κρυώσουν καλά.
Ετοιμάζω το σιρόπι που φροντίζω να το σβήσω ΠΡΙΝ δέσει.
Βουτάω για ελάχιστα (για να μην παπαριάσουν) με μία τρυπητή κουτάλα τα κρύα σαλιάρια στο ζεστό σιρόπι και αραδιάζω με προσοχή σε πιατέλα. Τα αφήνω να σταθούν λίγο και τα βουτάω στην άχνη.
Δεν τα μετακινούμε για αρκετή ώρα για να σταθούν και να μην μας σπάσουν.
Κανονικά ζάχαρη δεν περιέχεται στη ζύμη, μόνο στο σιρόπι και ελάχιστη στη γέμιση. Αν θέλουμε την παραλείπουμε και εντελώς αλλά εμείς βάζουμε ελάχιστη μέσα στη γέμιση.
epipantosepistitou-efik.blogspot.com 2013, φωτο από syntagesapospiti.blogspot.com