Το “Σουπιοπίλαφο” της Κάσου, το συναντάμε ακόμα και στην Βενετία (ο λόγος προφανής λόγω της πολυετούς Ιταλοκρατίας των Δωδεκαννήσων), επίσης και στην Λευκάδα.
Οπτικά δεν είναι ότι ομορφότερο αλλά είναι τέρμα νόστιμο!
Υλικά για 4 άτομα:
3-4 φρέσκιες μέτριες σουπιές με το μελάνι τους, περίπου 600 – 700γρ.
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
2 δαφνόφυλλα
Αλάτι, πιπέρι
1 μέτρια ντομάτα πολτοποιημένη
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι ή 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κούπα ρύζι για ριζότο Καρολίνα ή Carnaroli (250γρ.)
3,5 κούπες ζεστό νερό (περίπου)
Είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό φαγητό της Κάσου. Οι σουπιές πρέπει να είναι φρέσκες και να προσέξουμε, όταν τις καθαρίζουμε, να μην σπάσουμε τον σάκο με το μελάνι, γιατί αυτό θα δώσει όλη τη νοστιμιά, αλλά και το χρώμα στο πιλάφι μας.
Εκτέλεση:
Αρχικά πλένουμε και κόβουμε σε κομμάτια τις σουπιές.
(ή ζητάμε την βοήθεια του ιχθυοπώλη μας όταν τις αγοράσουμε)
Αφού ανοίξουμε προσεκτικά τους σάκους με τα μελάνια, τα διαλύουμε (φορώντας γάντια, γιατί θα μαυρίσουν τα χέρια μας), σε 2 κούπες χλιαρό νερό. Αφού περάσει λίγη ώρα και κατακαθίσει η άμμος που πιθανόν να έχουν, τα σουρώνουμε προσεκτικά, για να μην βάλουμε κατά λάθος άμμο στο φαγητό μας.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το χοντροκομμένο ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε τις σουπιές και τις αφήνουμε για 10΄να πιουν τα υγρά τους.
Συνεχίζουμε με το ξύδι ή το κρασί, το αφήνουμε 1΄- 2΄ για να εξατμιστεί το αλκοόλ και κατόπιν με τη ντομάτα, τη δάφνη, τη ζάχαρη, το πιπέρι, τις 2 κούπες ζεστό νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 45΄σε μέτρια φωτιά.
Όταν οι σουπιές μαλακώσουν, τις σουρώνουμε (για να μην παραψηθούν), αφαιρούμε το σκόρδο και τις δάφνες και ετοιμάζουμε το πιλάφι μας, ως εξής.
Η 1 κούπα ρύζι θα μας πάρει περίπου 3,5 κούπες υγρό.
Γι αυτό στην κατσαρόλα τοποθετούμε το ρύζι μαζί με το μελάνι (2 κούπες). Όταν το απορροφήσει, συμπληρώνουμε με το ζεστό υγρό από τις σουπιές.
Ανακατεύουμε συνεχώς και προσθέτουμε συνεχώς υγρό, μέχρι να ψηθεί το ρύζι (περίπου 20΄) και γίνει πολύ χυλωτό. Αν τελειώσει το υγρό μας, τότε συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.
Επειδή το μελάνι είναι λίγο αλμυρό, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε το αλάτι προς το τέλος, για να μην γίνει το φαγητό αλμυρό.
Λίγο πριν το τέλος (5΄) ρίχνουμε και τις σουπιές.
Όταν το σουπιοπίλαφο είναι έτοιμο, το σερβίρουμε αμέσως, γιατί πήζει πολύ γρήγορα, το χρώμα του θα είναι κατάμαυρο και η γεύση του μοναδική.