Χρήσεις-συνταγή
- μπορούμε να τυλίξουμε σουβλάκια
- να κάνουμε ρολό σάντουιτς για το γραφείο ή το σχολείο
- να φτιάξουμε τσιπς ή κρακεράκια ή γαλέτες -πείτε τα όπως θέλετε- ανοίγοντας στη μέση και ψήνοντας λίγο ακόμα να στεγνώσουν
- να φτιάξουμε ατομικές πίτσες με λεπτή ζύμη και το καλύτερο για μένα:
- να στρώσουμε σε πιατέλα και να σερβίρουμε πάνω του ένα ψητό κρέας που θα το ποτίσει με τους πεντανόστιμους χυμούς!
Για 6-7 πίτες
-
- μία κούπα αλεύρι μαλακό (αυτό για να φτιάξουμε μπισκότα ή κουλουράκια κλπ , όχι σκληρό που είναι για τσουρέκια και ψωμί)
- μισή κούπα νερό χλιαρό
- λίγο αλάτι
- λίγο λάδι (προαιρετικό)
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Φτιάξτε ζυμάρι ενώνοντας τα υλικά. Το λάδι κάνει πιο νόστιμη τη ζύμη. Μπορείτε να ζυμώσετε στο χέρι ή στο μίξερ με το Κ εξάρτημα.
Η ποσότητα του νερού που χρειάζεται το αλεύρι για να γίνει ζύμη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Γενικός κανόνας για το μαλακό αλεύρι είναι η προσθήκη νερού, στη μισή ποσότητα όγκου. Η ζύμη θα πρέπει να μην κολλά στα χέρια αλλά να είναι μαλακή και καλοζυμωμένη. Αν έγινε πολύ μαλακή, προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα.
Εχω χρησιμοποιήσει μαλακό και σκληρό αλεύρι και προτιμώ το μαλακό. Ισως να μπορεί να γίνει και με άλλα αλεύρια (πχ κίτρινο σταρένιο) ή μίγματα αλευριών, δεν έχω δοκιμάσει.
Συνηθίζω να την ζυμώνω στο μίξερ και να την ανοίγω στο χέρι. Μοιράστε σε μπαλάκια 50γρ το καθένα και αφήστε να σταθούν για 5 λεπτά.
Ανοίγουμε σε φύλλο
Ανοίξτε τα μπαλάκια ζύμης σε πίτες με τη βοήθεια ενός μικρού πλάστη. Αν δεν έχετε, είναι ένα πολύ χρήσιμο εξάρτημα, βάλτε το στη λίστα δώρων της κουζίνας σας. Στο βίντεο δείχνω πως ανοίγουν στρογγυλές οι πίτες. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μην κάνει τσακίσματα η ζύμη στο άνοιγμα, γιατί σ’αυτά τα σημεία η ζύμη θα κολλήσει όταν μπει για ψήσιμο και δεν θα περάσει ο ατμός ανάμεσα.
Ανοίξτε τις όλες μαζί και αν δεν έχετε χώρο βάλτε τις τη μία πάνω στην άλλη με αλευρωμένο αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα.
Ψήνουμε
Ξεκινήστε το ψήσιμο. Προσωπικά προτιμώ τον 2ο τρόπο που δείχνει το βίντεο. Να τινάζετε καλά τις πίτες από το περιτό αλεύρι γιατί όταν τις βάζετε στη σχάρα πέφτει αλεύρι πάνω στην καυτή εστία και αρχίζει να “καπνίζει”. Ευτυχώς αυτό συμβαίνει στην 5η ή 6η πίτα, όχι πιο πριν.
Η φωτιά να είναι δυνατή, στο 9 στην αρχή. Σταδιακά όταν όλα θερμαίνονται πιο πολύ, διατηρείστε την στο 7-8.
Πως τις σερβίρουμε
Οι πίτες μόλις βγουν από τη φωτιά είναι μαλακές. Αν τις αφήσετε έτσι στεγνώνουν. Εχω δει πως στην Ινδία συνηθίζουν να τις αλείφουν με ghee (κλαριφιέ βούτυρο) αμέσως μετά το ψήσιμο και να τις τρώνε έτσι για πρωϊνό.
Εγω τις ετοιμάζω πριν το φαγητό και τις σερβίρω σαν ψωμί. Όσες περισσέψουν, τις τυλίγω σε χαρτί κουζίνας και σε σακούλα τροφίμων και βάζω στο ψυγείο. Αν κάνετε πολλές, μπορείτε να τις καταψύξετε, μετά το ψήσιμο, με μεμβράνη ανάμεσα.
πηγη tastefull.gr, φωτο Y-olo.gr