Πραγματικά είναι η καλύτερη συνταγή για κουζινομηχανή
Στην φωτογραφία τα δικά μου τσουρέκια που έκανα φέτος 2022
Τι θα χρειαστείτε
- 280γρ.ζάχαρη άσπρη
- 200γρ.βούτυρο (όχι μαργαρίνη)
- 1 κουτ.γλυκού αλάτι
- 200ml χλιαρό γάλα (όχι πάνω από 35 βαθμούς)
- 4 μεγάλα ή 5 μέτρια αβγά
- 75γρ.νωπή μαγιά ή 3 φακελάκια ξερή (καλύτερα με νωπή γιατί κάνετε προζύμι)
- Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- Χυμό από 1 πορτοκάλι
- 5γρ. μαστίχα κοπανισμένη (1 κ.γλ.)
- 5γρ. κοπανισμένο μαχλέπι (1 κ.γλ)
- 850γρ. αλεύρι για τσουρέκι (να έχει πρωτεΐνη τουλάχιστον 12,5 ή 13 %)
- Καλό και δυνατό μίξερ (κουζινομηχανή) – όχι μίξερ χειρός
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε θερμοκρασία που αντέχει το δάκτυλό μας και βάζουμε μέσα και 1 κουτ.γλυκού ζάχαρη.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα και τη μαγιά. Διαλύουμε τη μαγιά με το χέρι και μόλις διαλυθεί προσθέτουμε και λίγο από το αλεύρι, μέχρι να έχουμε ένα χυλό. Δεν ασχολούμαστε με το χυλό, μέχρι να ολοκληρώσουμε το επόμενο βήμα.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το χυμό, το μαχλέπι και τη μαστίχα και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Σε κουζίνα με 9 βαθμίδες, γυρίζουμε το διακόπτη στο 5. Ανακατεύουμε τα υλικά να ομογενοποιηθούν όσο γίνεται. Δεν θέλουμε να “κάψει” το βούτυρο. Το αποσύρουμε όταν έχουμε ομοιογενές αποτέλεσμα και η θερμοκρασία του είναι ανεκτή στο δάκτυλό μας.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο (με την παρέα του) στον κάδο του μίξερ με το χυλό. Ανακατεύουμε με μια μαρίζ ή 1 κουτάλα σιλικόνης. Μόλις ενωθούν τα δύο μίγματα, προσθέτουμε όλο το αλεύρι, το αλάτι και τα αβγά (χωρίς να τά εχουμε χτυπήσει προηγουμένως).
- Τοποθετούμε το “γάντζο” στο μίξερ. Κουμπώνουμε, ασφαλίζουμε κλπ και ενεργοποιούμετο μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητά του. Σε αυτή τη λειτουργία θα μείνει για τα επόμενα 20 λεπτά. Καλό είναι να έχουμε αδειάσει τον πάγκο μας και να έχουμε βάλει το μίξερ κάπου εσωτερικά που δεν κινδυνεύει να πέσει, γιατί μετά από λίγη ώρα θα παρατηρήσουμε πως μπορεί να αρχίσει να κινείται στον πάγκο.
- Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε τα χέρια μας και μαζεύουμε τη ζύμη από τα τοιχώματα και τον γάντζο. Δε χρειάζεται να συμπληρώσουμε αλεύρι στη ζύμη αν κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας. Βγάζουμε λοιπόν τη ζύμη από τον κάδο, βουτυρώνουμε λίγο τον κάδο και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί. Τη σκεπάζουμε κιόλας για να κοιμηθεί βαθιά…! Την ξεχνάμε! Κάνουμε ό,τι άλλη δουλειά έχουμε. Από κουλουράκια μέχρι ντουλάπες. Της δίνουμε χρόνο!
- Μετά από 3 ώρες που θα έχει φουσκώσει, ξεχειλίσει από τον κάδο, με βουτυρωμένα χέρια και απαλές κινήσεις τη μαζεύουμε. Τη χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη και το κάθε ένα από αυτά σε άλλα 3. Δηλαδή θα έχουμε 9 κορδόνια. Ανά 3 θα φτιάξουμε κοτσίδα.
- Τοποθετούμε σε λαδόκολλα και αφήνουμε μια ώρα να ξεκουραστούν, σκεπασμένα πάλι.
- Όταν περάσει το 40λεπτό ή και παραπάνω, αλείφουμε με κρόκο αβγού, διαλυμένο σε λίγο γάλα, με απαλές κινήσεις να μην τα “ξεφουσκώσουμε”.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165-170 βαθμούς κελσίου με αντιστάσεις πάνω κάτω για 25-30 λεπτά. Αν ο φούρνος δεν έχει απώλειες και τον εμπιστευόμαστε μπορούμε να ψήσουμε ταυτόχρονα και τα 3 τσουρέκια, στους 150 βαθμούς κελσίου με αέρα, πάλι για περίπου 30 λεπτά.
- Το τσουρέκι θέλει χρόνο, δεν θέλει βιασύνη.
- Το πορτοκάλι είναι προαιρετικό. Επίσης η μαστίχα αν και βασικό στοιχείο του τσουρεκιού μπορεί να μην αρέσει σε όλους.
- Αν για κάποιο λόγο τα ξεχάσουμε και φουσκώσουν πολύ και ενωποιηθούν οι κοτσίδες στο ταψί, μπορούμε να τα ξαναπλάσουμε, αρκεί να είναι στο στάδιο πριν το αβγό από πάνω.
- Το τσουρέκι είναι έτοιμο, όταν ροδίσει από πάνω και επίσης πρέπει να το ακουμπάμε με ελαφριά πίεση και να “επιστρέφει”.
- Μπορούμε να προσθέσουμε μέσα στα κορδόνια, κουβερτούρα τριμμένη και να το κάνουμε σοκολατένιο.
- Όταν κρυώσουν τα τσουρέκια, μπορούμε να τα τυλίξουμε με μεβράνη και να τα αποθηκεύσουμε ή και να τα καταψύξουμε. Το τύλιγμα ίσως είναι και ένας τρόπος να δυσκολέψει την άμεση πρόσβαση και την υπερκατανάλωση.
Καλό ζύμωμα και καλή όρεξη!
πηγη www.nutrischool.gr