Έφτασε η ώρα! Διαβάστε, μην βαριέστε και διαδώστε!
ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ, η συνταγή που περιμένατε να μάθετε από πού ξεκίνησε και ήρθε στην Ελλάδα!
Προσαρμοσμένη από το “ψωμί Artisan σε πέντε λεπτά από τον Jeff Hertzberg και τη Zoe Francois”
Η Susan Filson από τον Μάρτιο του 2010 δημοσίευσε την συνταγή, την οποία εφάρμοζε για αρκετά χρόνια με μεγάλη επιτυχία! Οι Αμερικάνοι τα τσουρέκια τα λένε “easter bread” και δεν περιέχουν κακούλε ή μαχλέπι, εμείς σας τα προσθέσαμε.
Ξεκινάμε, η συνταγή είναι αναλυτική, μην “φοβηθείτε” το μεγάλο κείμενο, δεν θέλει κόπο, θέλει ΧΡΟΝΟ!
Υλικά για 4 ή 2 τσουρέκια (ανάλογα το μέγεθος)
1 3/4 φλιτζάνια χλιαρό νερό
1 1/2 κουταλιές της σούπας ξερή μαγιά (2 φακελάκια)
1 1/2 κ.σ. κουταλιές αλάτι
4 μεγάλα αυγά, ελαφρά χτυπημένα
1/2 φλιτζάνι τσ. μέλι
1/2 κ.γλ κακουλέ, 1/2 κ.γλ. μαχλέπι κοπανισμένα
αν θέλετε προσθέστε μαστίχα κοπανισμένη ή ξύσμα πορτοκαλιού.
1/2 φλιτζάνι βούτυρο (τύπου Κέρκυρας ή Άριστον σε ημίρευστη μορφή, λιωμένο (ή φυτικό έλαιο π.χ. φυτίνη, σπορέλαιο ), και λίγο για την λαδόκολλα που θα αλείψετε πριν το ψήσιμο (αν θέλετε μπορείτε να το χτυπήσετε στο μίξερ πρώτα να αφρατέψει αν δεν το λιώσετε και να το προσθέσετε στην πρώτη ανάμειξη των υλικών.)
7 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας νερό για το άλειμμα των τσουρεκιών.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αναμίξτε το αλάτι, τα αυγά, το μέλι και το λιωμένο βούτυρο (ή την φυτίνη ή σπορέλαιο) με το νερό σε ένα μπολ μεγάλο ή λεκάνη μικρή.
Ανακατέψτε το αλεύρι στο μίγμα, χρησιμοποιώντας ένα ΚΟΥΤΑΛΙ, ή αν ανακατέψτε στο μίξερ, θα βάλετε τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα.
Προς το τέλος μπορεί να χρειαστεί, την τελευταία ποσότητα άλευρου να την βάλετε με το χέρι, απαλά να ενσωματωθεί!
ΟΧΙ ΖΥΜΩΜΑ, ΕΛΑΦΡΥ ΔΙΠΛΩΜΑ να απορροφήσει το υπόλοιπο αλεύρι!
Καλύψτε με καπάκι ή πετσέτα και αφήστε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου έως ότου η ζύμη σηκωθεί περίπου 2 ώρες. Θα δείτε την ζύμη να “κάθεται” στην επιφάνεια.
Η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως, αν και είναι πιο εύκολο να την χειριστείτε όταν είναι κρύα.
Βάλτε την ζύμη σε λεκάνη σκεπασμένη με μεμβράνη ή σακούλα και χρησιμοποιήστε την ή την επόμενη μέρα ή μέσα σε 5 ημέρες.
Μετά από 5 ημέρες, μπορείτε να την καταψύξετε αν δεν την χρησιμοποιήσετε. Έως και 4 εβδομάδες!
Αποψύξτε τη κατεψυγμένη ζύμη για μια νύχτα στο ψυγείο πριν τη χρησιμοποιήσετε. Στη συνέχεια, αφήστε την να φουσκώσει για 1-2 ώρες, μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Την ημέρα του ψησίματος
Αλευρώνετε την ζύμη που μόλις έχετε βγάλει από το ψυγείο ελαφρά και σχηματίζετε μπάλες.
Την κάθε μπάλα, την τεντώνετε και την διπλώνετε πάντα ανάμεσα στις παλάμες σας.
Αυτό θα το κάνετε σταυρωτά 2-3 φορές.
Χωρίζετε την κάθε μπάλα, σε 3 μέρη για να κάνετε πλεξούδα.
Το κάθε μέρος, το κάνετε μπαστουνάκι μακρύ, αν δείτε ότι “αντιστέκεται” αφήστε 3′ να ξεκουραστεί και συνεχίστε να το πλάθετε σε μακρύ κορδόνι.
Το πώς θα πλέξετε το τσουρέκι σας είναι δικό σας θέμα, κλασσικά, με σταυρό, στρόγγυλη πλεξούδα κλπ
Αφήνουμε τα πλεγμένα τσουρέκια να ξεκουραστούν για 1 ώρα και 20′ πάνω σε λαδόκολλα μέσα στο ταψί που θα ψηθούν.(αν χρησιμοποιήστε κατ’ευθείαν την ζύμη και δεν την βάλετε στο ψυγείο, αφήστε τα μονον 40′)
Ανάψτε τον φούρνο την ώρα που θα ξεκουράζονται τα πλεγμένα τσουρέκια, στους 160 βαθμούς, αέρα.
Αλείψτε τα ωμά τσουρέκια με το μίγμα αυγού-νερού και αν θέλετε και προσθέστε και ζάχαρη διακοσμητική (με χρώμα)
Ψήστε στην μεσαία σχάρα, για 25′ στον αέρα (ανάλογα το μέγεθος του τσουρεκιού, πάντως τα τσουρέκια δεν θέλουν πολύ ψήσιμο)
**δικό μου σχόλιο, θα βάλετε και ένα μπωλ πήλινο με νερό στον πάτο του φούρνου όση ώρα ψήνονται τα τσουρέκια για να γυαλίσουν και να πάρουν σωστή υγρασία μέσα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
φωτό ενδεικτική από το internet
πηγή https://www.cltampa.com/…/2073…/no-knead-easter-bread-recipe