Συνταγή του σεφ Βασίλη Καλλίδη
Τα υλικά της συνταγής
Για τη ζύμη (αν θέλετε φτιάξτε την μισή δόση, για 2-3 τσουρέκια)
- 3 κιλά αλεύρι για τσουρέκι
- 1 ζαχαρούχο γάλα μεγάλο
- 3 κουτάκια ζαχαρούχου νερό (χλιαρό)
- 8 φακελάκια μαγιά
- 1 μπέκιν πάουντερ
- 1 βανίλια
- 6 αυγά
- 2,5 φλ. ζάχαρη
- 2 φλ. λιωμένο βούτυρο
- 2 φακελάκια μαχλέπι
- 2 φακελάκια κακουλέ η καρδάμωμο
- χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το άλειμμα
2 κρόκους αυγών για το άλειμμα + λίγο γάλα
1 φλ. αμύγδαλο φιλέ η σουσάμι
(**έχω αφαιρέσει γέμιση και γλάσο για να μην γίνει δύσκολη η συνταγή)
Εκτέλεση
Λιώνουμε τη μαγιά στο χλιαρό προς ζεστό νερό (προσέξτε αν είναι πολύ ζεστό θα καεί η μαγιά, να είναι γύρω στους 30-35)
Βάζουμε σε μια λεκάνη τα υγρά υλικά και το μισό βούτυρο. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ξύσμα, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι σε δυο δόσεις. Ζυμώνουμε καλά και μόλις σχηματισθεί η ζύμη περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Αφήνουμε την λεκάνη με τη ζύμη να σταθεί για 1 ώρα η μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ζυμώνουμε-διπλωνοντας, ξανά για 5 λεπτά και κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια. Πλάθουμε τα σχέδια που θέλουμε και τα αραδιάζουμε σε ταψιά αλειμμένα με βούτυρο.
Αλείφουμε τα τσουρέκια με τους κρόκους αραιωμένους με μισό φλιτζάνι γάλα και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο. Αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά, αντιστάσεις σε καλά προθερμασμένο φούρνο