Βερίκοκο ή Καΐσι γλυκό
Υλικά
30 – 40 μεγάλα καίσια αγουρωπά χωρίς ίνες
1 χούφτα γεμάτη ασβέστη σβησμένο
1 κουταλιά της σούπας κοφτή ξινό (κιτρικό οξύ)
11/4 κιλού ζάχαρη,
1 λεμόνι περίπου (χυμό).
30 – 40 μεγάλα καίσια αγουρωπά χωρίς ίνες
1 χούφτα γεμάτη ασβέστη σβησμένο
1 κουταλιά της σούπας κοφτή ξινό (κιτρικό οξύ)
11/4 κιλού ζάχαρη,
1 λεμόνι περίπου (χυμό).
Το βερίκοκο, το σύκο και το δαμάσκηνο θέλουν ασβέστη για να πετύχουν
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα καίσια από το φλούδι τους προσεχτικά μ’ ένα λεπτό και κοφτερό μαχαιράκι. Βγάζουμε τις κούνες τους (κουκούτσια) μ’ ένα μικρό κατσαβίδι προσέχοντας να μην ανοίξουν. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε σε μια λεκάνη ασβεστόνερο με ασβέστη και 3 κιλά περίπου νερό και το σουρώνουμε. Βάζουμε τα καθαρισμένα καίσια στο ασβεστόνερο, να τα σκεπάζει, και τ’ αφήνουμε 3 ώρες, ανακατεύοντας κάθε τόσο. ΄
Επειτα τα βγάζουμε, τα ξεπλύνουμε πολλές φορές και στο τέλος τα περνούμε από μια διάλυση από ξινό με 3 ποτήρια νερό, για να καθαρίσουν από τον ασβέστη και να πάρουν καλύτερο χρώμα. Τα τοποθετούμε επάνω σε μια καθαρή πετσέτα και τ’ αφήνουμε να στραγγίσουν. Αν έχουν μαυραδάκια στο μέρος του κοτσανιού, τα καθαρίζουμε. Τα αραδιάζουμε ένα-ένα σε κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με τη ζάχαρη.
Τα αφήνουμε μερικές ώρες, ώσπου να βγάλουν το νερό τους. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και κάθε τόσο την ανακινούμε, για να διαλυθεί όλη ή ζάχαρη. Ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού, και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Την άλλη μέρα, αν έχει αραιώσει, το ξαναδένουμε. ΄Οταν κρυώσει το γλυκό, το βάζουμε σε γυάλινα δοχεία και το αφήνουμε μερικές μέρες στον ήλιο χωρίς σκέπασμα, ρίχνοντας μια λεπτή πετσέτα από πάνω, για να φουσκώσουν τα καίσια και να διατηρηθεί το γλυκό καλύτερα.
Μπορούμε να προσθέσουμε για περισσότερο άρωμα ένα κλωνάρι ροδοσταμιά (άρμπαρόριζα) την ώρα πού βράζει το γλυκό. Το γλυκό γίνεται ωραιότερο με καίσια του Παυλή, πού είναι μια ειδική ποικιλία με πολύ αρωματική γεύση. Συνήθως το βάζουμε σε γυάλινο δοχείο τύπου κουρούπι
*Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.
Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία τον διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.