Ακόμη σήμερα στην Ιταλία -ειδικά στη Νάπολη, υπάρχουν 100άδες μαγαζιά γειτονιάς -τρύπες κυριολεκτικά που δεν τους δίνει κανείς σημασία, που όμως καταφέρνουν να διατηρούν αναλλοίωτη μια παράδοση αιώνων.
Υλικά για 6-8 πίτσες
- 1 λίτρο χλιαρό νερό
- 50 gr αλάτι
- 3 gr νωπή μαγιά
- 1,7-1,8kg αλεύρι (τουλάχιστον 600gr τύπου Manitoba, το υπόλοιπο OO) ** για να μην ζαλίζεστε, βρείτε το 00 που υπάρχει στο εμπόριο ειδικό για πίτσα
Για την επιφάνεια
- Mozzarella -μοτσαρέλα 200gr για κάθε pizza
- Ντομάτα -από ελάχιστη ως 200gr / τεμ
- Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο 15-20gr / τεμ
- Βασιλικός και …
- Τίποτε άλλο απολύτως
▪️ Η αυθεντική Ναπολιτάνικη ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική, με ανασηκωμένο περιθώριο σε στρογγυλεμένο σχήμα διαμέτρου ~35cm που όταν ψήνεται σε φούρνο με πυρότουβλα και ξύλα δεν πρέπει να είναι καθόλου καμμένη (απλά λίγο καψαλισμένη γύρω-γύρω).
Ένα και μόνο μέγεθος «ατομικό» -ούτε μεσαίο, ούτε «γίγας»
Στο σπίτι, θα ψήσετε σε δυνατό φούρνο 220, πολύ καλά προθερμασμένο, για λίγα λεπτά, αν έχετε πάνω σε ειδική πλάκα ή σε λαδόκολλα πάνω στην σχάρα, χωρίς ταψί
atexnos.gr