Ένα πιο ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ποστ, για εσάς που αγαπάτε την ακρίβεια και πολύ βοηθητικό σε κυρίες και κυρίους που θέλουν το τέλειο!!
Γράδα σιροπιού (πυκνότητα) – είδος γλυκού
1.Σιρόπι για ΡΕΒΑΝΙ-ΣΑΜΑΛΙ-ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ (και παρόμοια “σπογγώδη”)
Σε 1 λίτρο νερού βάζουμε από 1100 γρ ζάχαρη έως 1500γρ ζάχαρη, ανάλογα πόσο γλυκό το θέλουμε
2. Σιρόπι για γλυκά με φύλλο (μπακλαβάς, σαραγλί, γαλακτομπούρεκο κλπ)
Σε 1 λίτρο νερού βάζουμε από 1700γρ ζάχαρη έως 2000 γρ ζάχαρη (2 κιλά)
Σε σιρόπια με ψηλά γράδα (πυκνά) προσθέτουμε λεμόνι ή γλυκόζη για να αποφύγουμε το ζαχάρωμα, σε αυτή την περίπτωση βράζουμε 1 λεπτό από το σημείο βρασμού.
Η συνήθης ποσότητα είναι 50 – 100 γρ. γλυκόζης για 1 – 1½ λίτρο σιροπιού.
Υπάρχουν και γλυκά που μπορείτε να βάλετε μέλι στο σιρόπι, αλλά αποσύρετε από την φωτιά και προσθέτετε το μέλι
Θα ήθελα να ρωτήσω ποιες είναι οι ποσότητες μελιού αντί ζάχαρης στο σιρόπι για καρυδόπιτα και γαλακτομπούρεκο αντίστοιχα
Για ένα φλυτζάνι ζάχαρη θα βάλετε 1/2 ή 3/4 μέλι. Βάζοντας μέλι μειώνουμε ελαφρώς τα υγρά της συνταγής κατά 30γρ