από την καλή μας φίλη
Κωνσταντίνα Λ. Στρατομήτρου
Γαλατόπιτα παραδοσιακή
Υλικά:
1.5 λίτρα κατσικίσιο γάλα
180 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
1 σφηνάκι λάδι για την κρέμα
1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
2 αυγά χτυπημένα
6 φύλλα κρούστας για πίτα
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για να ζεσταθεί. Αφού αρχίσει να ζεσταίνεται ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με έναν δάρτη. Όταν αρχίσει να πήζει η κρέμα ανακατεύουμε λίγο ακόμη και κατεβάζουμε απο την φωτιά (δεν θέλουμε να είναι υπερβολικά σφιχτή αλλά ούτε αραιή). Αφού αφήσουμε 5 λεπτά την κρέμα, ρίχνουμε το κεφαλοτύρι, το λάδι και τα αυγα ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις. Στην συνέχεια λαδώνουμε το ταψί της κουζίνας και τοποθετούμε τα φύλλα λαδώνοντας ένα – ένα. Όταν τελειώσουμε ρίχνουμε την κρέμα, κόβουμε τα φύλλα που εξεχουν έξω απο το ταψί και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που έχουν μείνει προς τα μέσα. Ρίχνουμε λίγο λάδι στις άκρες γων φύλλων και πάνω στην πίτα και είναι έτοιμη για ψήσιμο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα, τα 5 πρώτα λεπτά στον αέρα και στη συνέχεια στις αντιστάσεις.
Σημ. 1: Δεν έβαλα καθόλου αλάτι διότι είναι αλμυρό το τυρί.
Σημ. 2:Κάποιοι βάζουν φέτα και κάποιοι δεν βάζουν καθόλου τυρί, εγώ δεν την τρώω γι’αυτό επέλεξα το κεφαλοτύρι.
Σημ. 3:Δεν είναι απαραίτητο να γίνει με κατσικίσιο γάλα, μπορείτε να βάλετε ότι έχετε πρόχειρο.