Αγκινάρες αλά πολίτα!
Αναλυτική και λεπτομερής συνταγή φυσικά από την αγαπημένη μου σελίδα Caruso.gr
Υλικά (για 6 άτομα)
600 γρ. αγκινάρες (κατεψυγμένες)
400 γρ. πατάτες κομμένες σε κυβους των 3 εκ.
150 γρ. baby καρότα ολόκληρα
200 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια ολόκληρα ή κοκκάρια
100 γρ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
250 γρ. αρακάς
20 γρ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 λεμόνια χυμός
400 γρ. πατάτες κομμένες σε κυβους των 3 εκ.
150 γρ. baby καρότα ολόκληρα
200 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια ολόκληρα ή κοκκάρια
100 γρ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
250 γρ. αρακάς
20 γρ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 λεμόνια χυμός
1 κ.γ, αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
αλάτι, πιπέρι
100 ml. ελαιόλαδο
900 ml. βραστό νερό
900 ml. βραστό νερό
Κόβετε τις πατάτες σε κύβους των 3 εκ. καθαρίζετε τα baby καρότα όσο χρειάζεται, προετοιμάζετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια (είναι καλύτερα αν αφαιρέσετε τον πράσινο μίσχο, κι ας το βλέπετε να υπάρχει στις φωτογραφίες) , ψιλοκόβετε τον άνηθο και στύβετε το λεμόνι. Τα υπόλοιπα είναι έτοιμα.
Επιλέγετε το ιδανικό σκεύος για τέτοιες μαγειρικές που είναι ο ταβάς (πλατιά, χαμηλή κατσαρόλα) γιατί επιτρέπει σοτάρισμα σε μεγάλη επιφάνεια και ταυτόχρονα έχει χωρητικότητα για τ’ ανακατέματα. Βάζετε λάδι να καλύψει τον πάτο σε μάτι με τα ¾ της έντασης.
Επιλέγετε το ιδανικό σκεύος για τέτοιες μαγειρικές που είναι ο ταβάς (πλατιά, χαμηλή κατσαρόλα) γιατί επιτρέπει σοτάρισμα σε μεγάλη επιφάνεια και ταυτόχρονα έχει χωρητικότητα για τ’ ανακατέματα. Βάζετε λάδι να καλύψει τον πάτο σε μάτι με τα ¾ της έντασης.
Σοτάρετε αγκινάρες και κρεμμύδια:
Μόλις το λάδι φτάσει σε θερμοκρασία που αρχίζει να ρυτιδώνεται η επιφάνεια, ξεκινάτε σοτάροντας τις κατεψυγμένες αγκινάρες για 3-4 λεπτά, “να σπάσει” η παγωμένη εξωτερική επιφάνειά τους. Στη συνέχεια ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να σοταριστεί για άλλα 4 λεπτά και τα ολόκληρα κρεμμυδάκια ν’ αρχίσουν να παίρνουν νοστιμιά και γλύκα απ’ το σοτάρισμα.
Σοτάρετε καρότα και πατάτες:
Στη συνέχεια, προσθέτετε το αλεύρι (θα μπορούσε να μπει και πιο μετά, αλλά σίγουρα πριν μπει το νερό) και μετά αρχίζετε να προσθέτετε τα υπόλοιπα δύο βασικά υλικά που θέλετε να πάρουν μια υποψία σοταρίσματος, τα καρότα και τις πατάτες και τα αφήνετε κι’ αυτά ανακατεύοντας για άλλα 4 λεπτά.
Μετά τα σοταρίσματα προσθέτετε το βραστό νερό. Στη συνέχεια το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 10’ σε χαμηλή ένταση πάντα με την κατσαρόλα ανοιχτή. Θέλουμε εξαρχής το λεμόνι για να βράσουν τα λαχανικά σε όξινο περιβάλλον ώστε να μείνουν σχετικά τραγανά.
Ο αρακάς μπαίνει τελευταίος γιατί χρειάζεται λιγότερο χρόνο βρασμού. Αφήνετε το σύνολο να σιγοβράζει για άλλα 25 λεπτά ακόμη, μέχρι να σωθεί σχεδόν όλο το νερό και η σάλτσα να είναι πηχτή. Δοκιμάζετε για να είστε σίγουροι ότι είναι έτοιμο και αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμη βραστό νερό. Στο τέλειωμα προσθέτετε και τον άνηθο να μείνει με τα φρέσκα του αρώματα και σε 2 λεπτά κλείνετε το μάτι. Έτοιμο!