Από την καλή μας φίλη Πόπη Μητραλέλη
Το διαφορετικό με αυτά τα λουκανοπιτακια είναι το προζύμι, που έχει μέλι αντί για ζάχαρη.
Αν και η συνταγή είναι με λίγα λιπαρά, είναι τα πιο νόστιμα κι αφράτα πιτακια που έχω δοκιμάσει.
Σαν μεζούρα χρησιμοποιώ το κεσεδακι απ το γιαούρτι.
Υλικά για το προζύμι:
25γρ νωπή μαγιά,
3 κουταλάκια του γλυκού μέλι,
1 κεσεδακι ζεστό νερό
και περίπου 100γρ αλεύρι γοχ.
Αφήνω να σταθεί και συνεχίζω με τα υγρά:
1 αυγό και 1 ασπράδι ( ο κρόκος για επάλειψη με ελάχιστο νερό) ,
1 γιαούρτι 2%,
1 και 1/4 κεσεδακι ηλιέλαιο,
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Ρίχνω το προζύμι και γύρω στα 700γρ αλεύρι γοχ. Γίνεται μια αφράτη και λαστιχωτή ζύμη. Αφήνω να φουσκώσει 1 ώρα. Βράζω ν αφρατέψουν τα λουκανικακια κοκτέιλ ( Εν Ελλάδι) κι αφήνω να κρυώσουν. Ανοίγω τη ζύμη στην παλάμη και προσθέτω μουστάρδα. Γίνονται γύρω στα 25 πιτάκια κι έκανα μερικά και με φέτα με λίγα λιπαρά. Αλείφω, λίγο σουσαμάκι και ψήσιμο στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 20-25′.