Τα τοπίκ είναι μπάλες (τόπια) από πολτό ρεβιθιών με γεμισμένα με σταφίδες, ξηρούς καρπούς και κρεμμύδια. Είναι απλά υπέροχα.
Για το τόπι (εξωτερικά):
300 gr ρεβύθια
300 gr ρεβύθια
1-2 πατάτες βρασμένες
3 κ.σ. ταχίνι
αλάτι, πιπέρι
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια αποβραδίς και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε μέχρι να γίουν όλα πολτός. Βάζουμε τον πολτό στο ψυγείο να σφίξει.
Για τη γέμιση:
300 gr κρεμμύδια
300 gr κρεμμύδια
½ κούπα κουκουνάρια
½ κούπα αμύγδαλα
½ κούπα ταχίνι
½ κούπα σταφίδες
κανέλα, κύμινο
αλάτι, πιπέρι
λάδι
Ψιλοκόβουμε και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε μια κατσαρολίτσα μέχρι να μαλακώσουν και να γλυκάνουν. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες και τα μπαχαρικά και φέρνουμε μερικές βόλτες. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ταχίνι κι ανακατεύουμε.
Συναρμολογούμε:
Παίρνουμε 6 κομμάτια τουλπάνι μεγέθους Α4.
Χωρίζουμε τον πολτό του ρεβιθιού στα 6 μπάλες και τοποθετούμε κάθε μπάλα πάνω σε κάθε τουλπάνι.
Πλάθουμε τις μπάλες σαν ζυμάρι να σχηματίσουν ένα σχετικά λεπτό δίσκο, σαν πιατάκι του τσαγιού.
Τοποθετούμε 2-3 κ.σ. από τη γέμιση στη μέση κάθε “πιάτου”.
Κλείνουμε το τουλπάνι προσεκτικά από κάθε μεριά σχηματίζοντας ένα τόπι. Προσέχουμε να κλείσουμε καλά τη γέμιση στο κέντρο. Κλείνουμε τα τόπια σφιχτά με σπάγγο.
Τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν 10′.
Βγάζουμε τα τόπια από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά μερικές ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθούν ή τα βάζουμε στο ψυγείο.
Ξετυλίγουμε προσεκτικά και σερβίρουμε τα τοπίκ με λάδι, λεμόνι και έξτρα κανέλα.
Καλή επιτυχία!!
Παραλλαγμένη συνταγή από το ημερολόγιο Άστεων Γεύσεις και από μια σελίδα συνταγών Βηρυτού.
365vegandays.wordpress.com
Αυτό το ιστολόγιο είναι πολύ καλό…
Ευχαριστώ πολύ!