Και μια ακόμα συνταγή τοπική Γαλαξιδίου (Γαλαξειδίου) από την καλή μας φίλη και επιτυχημένη επαγγελματία της περιοχής Chrisoula Papalexi, που δημοσιεύθηκε στο athensvoice.gr!
Γαλαξιδιώτικη αυγόπιτα!
- 6 φύλλα κρούστας
- 750 γρ. φέτα
- 500 γρ. ανάμεικτα κίτρινα τυριά
- 150 γρ. κεφαλοτύρι
- 750 γρ. φρέσκο γάλα
- 250 ml ελαιόλαδο
- 2 φωλιές φιδέ
- 6 αυγά
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
-
- Σε μεγάλο ταψί για πίτα 40 εκ., αλείφουμε ελαιόλαδο με τo πινέλο. Στρώνουμε 3 φύλλα, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
- Τρίβουμε όλα τα τυριά σε μπολ και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 4 αυγά, 550γρ γάλα, το φιδέ και το 1/3 από το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε ελαφρά γιατί μπορεί να είναι αλμυρά τα τυριά, τα ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μισό μείγμα στο ταψί μας.
- Απλώνουμε το 4ο φύλλο ελαφρά σουρωμένο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα.
- Τελειώνουμε την πίτα καλύπτοντάς την με 2 φύλλα λαδωμένα ενδιάμεσα και ελαφρά σουρωμένα.
- Ετοιμάζουμε ένα μείγμα με το υπόλοιπο γάλα, τα 2 αυγά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και περιχύνουμε την πίτα.
- Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια (όχι μέχρι κάτω). Πεταχτά, με τα δάχτυλα, ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, πάνω-κάτω για περίπου 1 ώρα.
- Στο τελευταίο 15λεπτο ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση, για καλύτερο αποτέλεσμα.
- Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε. Καλή σας όρεξη !