Μπιρμπιλόνια!
Τα συναντάμε στην Αρκαδία και την Άρτα
Έτριβαν με λίγο νερό αλεύρι σταρένιο μέχρι να γίνει μικρά κομμάτια.
Τα έριχναν σε βραστό νερό μέχρι να σχηματιστεί χυλός.
Σε ένα τηγάνι τσιγάριζαν δυο τριμμένα κρεμμύδια, λάδι και κόκκινο πιπέρι. Όταν τσιγαρίζονταν τα έριχναν στην κατσαρόλα
“Σήμερα για μεσημεριανό, μαγείρεψα τα μπιρμπιλόνια που περίσσεψαν όταν φιάξαμε με τη μάνα μου τον τραχανά. Σβωλάκια δηλαδή φρέσκιας ζύμης από κίτρινο σκληρό σταρένιο αλεύρι ζυμωμένο με κατσικίσιο γάλα. Τα έβαλα σε αλατισμένο νερό που κόχλαζε και τα άφησα να βράσουν κάμποση ώρα (σχεδόν ½ ώρα για να φύγει τελείως η αλευρίλα), μετά τα σούρωσα, τα έριξα σε λιωμένο φρέσκο βούτυρο (κατσικίσιο) πριν 📷κάψει και τα σέρβιρα με σαλτσούλα και τριμμένο τυράκι.
Οσο για τη σάλτσα: Με λίγη φρέσκια ντομάτα (*), μια σκελίδα σκόρδο κομένη στα δύο, ένα ξερό κρεμυδάκι ψιλοκομένο, 1 κ.γλ. καστανή ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και φρέσκο βασιλικό κάνεις την πιο γρήγορη, πιο εύκολη και πιο νόστιμη σαλτσούλα για ζυμαρικά.”
6 09 2008 megalohari.gr