Θα σας δώσουμε μια υπέροχη συνταγή για τον Χασλαμά Σαμοθράκης!
(συνταγή από foodmood.gr
συντακτης Σισση Βασιλειαδου · 26/08/2016 )
Η γεύση του μοιάζει με του μελομακάρονου καθώς έχει τα ίδια περίπου υλικά.
ΥΛΙΚΑ
900γρ -1 κιλό αλεύρι περίπου*
1 κούπα ζάχαρη,
2 κούπες λάδι-σπορέλαιο,
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κούπα καρύδια
λίγη σόδα ή θολόσταχτη,
ξύσμα λεμονιού
1 κουτ.γλ. κανέλα
1 κουτ.γλ. γαρύφαλλο κοπανισμένο
1 κούπα ζάχαρη,
2 κούπες λάδι-σπορέλαιο,
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κούπα καρύδια
λίγη σόδα ή θολόσταχτη,
ξύσμα λεμονιού
1 κουτ.γλ. κανέλα
1 κουτ.γλ. γαρύφαλλο κοπανισμένο
Για το Σιρόπι:
2 φλυτζάνια ζάχαρη, 1/2 φλυτζάνι νερό, 2 βανίλιες – γαρίφαλο -κανέλα
(αν το θέλετε πιο σιροπιασμένο, βάζετε 3 φλ ζάχαρη, 3/4 νερό, 2-3 βανίλιες γαρύφαλο, κανέλα ή ακόμα και διπλάσιο σιρόπι, το σηκώνει βάσει δοκιμών που έχουν γίνει. )
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει. Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα μπολ, και ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλο, το ξύσμα. Διαλύουμε μια κουταλιά σόδα στον χυμό πορτοκάλι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το λάδι. Ρίχνουμε το λάδι στο μπολ με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα καρύδια και λίγο λίγο το αλεύρι. Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
Απλώνουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί, τη χαράσουμε με ένα μαχαίρι κάνοντας ρόμβους
και ψήνουμε περίπου 1 ώρα στους 180ο.
και ψήνουμε περίπου 1 ώρα στους 180ο.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι χαμηλή, να μην ξεπερνάει το 1 εκατοστό.
Σε κάθε ρόμβο βάζουμε μισό καρύδι ή ένα γαρυφαλάκι. Όσο το γλυκό ψήνεται, κάνουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βράζουμε το
σιρόπι μέχρι να δέσει (7-10 λεπτά, ανάλογα την ποσότητα που θα κάνετε) και μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο, το περιχύνουμε με το σιρόπι.
σιρόπι μέχρι να δέσει (7-10 λεπτά, ανάλογα την ποσότητα που θα κάνετε) και μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο, το περιχύνουμε με το σιρόπι.
* μπορούμε να αντικαταστήσουμε μέρος του αλευριού με 1 φλυτζάνι σιμιγδάλι χοντρό.