Χέλια μπουρδέτο!
Μια σπάνια συνταγή από την περιοχή της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, της Θεοδότης Οικονόμου στο iaitoloakarnania.gr
Η λέξη brodetto κληρονομήθηκε από τους βενετσιάνους και σημαίνει ζωμός. Σύμφωνα με τους Ιταλούς και τους διάφορους τρόπους μαγειρικής στις ιταλικές ακτές της Αδριατικής, πρόκειται για ψαρόσουπα, πρωτίστως καυτή, που βγαίνει πηχτή εξού και η ονομασία “ζωμός”.
Υλικά
2 χέλια χοντρά (1 κιλό περίπου)
1 ματσάκι άνιθο
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
Αλάτι, πιπέρι, λάδι
2 χέλια χοντρά (1 κιλό περίπου)
1 ματσάκι άνιθο
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
Αλάτι, πιπέρι, λάδι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα χέλια και τα περνάμε με χοντρό αλάτι.
Στη συνέχεια πλένουμε τα χέλια, τα χαράζουμε και τα τοποθετούμε γύρω γύρω στο ταψί.
Ψιλοκόβουμε τον άνιθο και τα κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε απο πάνω.
Βαζουμε αλάτι, πιπερι, νερό και λίγο λάδι.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ώρα περίπου.
Οταν πάρει ροδαλό χρώμα το βγάζουμε.
Καθαρίζουμε τα χέλια και τα περνάμε με χοντρό αλάτι.
Στη συνέχεια πλένουμε τα χέλια, τα χαράζουμε και τα τοποθετούμε γύρω γύρω στο ταψί.
Ψιλοκόβουμε τον άνιθο και τα κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε απο πάνω.
Βαζουμε αλάτι, πιπερι, νερό και λίγο λάδι.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ώρα περίπου.
Οταν πάρει ροδαλό χρώμα το βγάζουμε.