ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΛΑΔΟΨΩΜΟ!
Η σπεσιαλιτέ της Αρκαδίας που δεν θα την βρείτε πουθενά!
Χωριάτικο λαδόψωμο
Υλικά
1 κιλό κίτρινο αλεύρι (το υποκίτρινο για ψωμί, όχι καλαμποκάλευρο!)
1/2 κιλό λευκό αλεύρι (γοχ)
30γρ νωπή μαγιά (μην βάλετε ξερή σε αναλογία, δεν είναι το ίδιο σε γεύση)
25γρ αλάτι
λίγο λάδι (3-4 κ.σ.)
65% νερό (65% της ποσότητας των άλευρων, δηλαδή θα βάλετε για αρχή 800γρ νερό και σιγά σιγά αν χρειαστεί προσθέστε)
Εκτέλεση
– Για αρχή διαλύουμε σε ένα μπολάκι με νερό, γύρω στους 40 βαθμούς, τη μαγιά. Σε ένα διαφορετικό μπολάκι με το υπόλοιπο νερό, διαλύουμε το αλάτι.
– Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και αν η ζύμη δεν είναι ελαστική, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό μέχρι να γίνει. Ζυμώνουμε για 3-4 λεπτά και έπειτα την αφήνουμε να “ξεκουραστεί” για ακόμα 3-4 λεπτά.
– Προσθέτουμε λίγο λάδι ξανά ζυμώνουμε και το αφήνουμε πάλι να “ξεκουραστεί” σκεπασμένη μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί.
– Πλάθουμε το ζυμάρι σε ψωμιά ρίχνουμε από πάνω αλεύρι, τα σκεπάζουμε για άλλη μία ώρα.
– Τα βάζουμε σε σκεύη τα οποία έχουμε “πασαλείψει” με αρκετό λάδι και χαράζουμε ελαφρώς τα ψωμιά.
– Ρίχνουμε λίγο νερό επάνω στα ζυμάρια για να έχουν υγρασία, και τα ψήνουμε 50-60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω.
πηγη arcadia938.gr