Από την πολύ καλή φίλη της ομάδας μας και χορηγό υπέροχου δώρου πρόσφατα Chrisoula Papalexi από το ξενοδοχείο Ξενοδoχείο “Γανυμήδης”, Γαλαξείδι / Hotel “Ganimede”, Galaxidi μας χαρίζει την απίστευτη συνταγή για chutney (τσάτνεϊ) ντομάτας, δημοσιευμένο και στους bostanistas.gr
1 ½ κιλό ντομάτες κονκασέ ψιλοκομμένες
1 πράσινη πιπεριά
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κλωνάρια σέλερι
2 σκελίδες σκόρδο
½ φλ. σταφίδα μαύρη
½ φλ. σταφίδα ξανθή
¼ φλ. ξύδι από κρασί
1 κ.τ.σ. αλάτι χοντρό
2 κ.τ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Για το αρωματικό μπουκέτο:
¼ ξύλο κανέλας
2 γαρίφαλα (καρφάκια)
2 κόκκους μπαχάρι
4 κόκκους μαύρο πιπέρι
Για το τελείωμα:
½ φλ. λευκή ζάχαρη
½ φλ. καστανή ζάχαρη
¼ φλ. ξύδι από κρασί
Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, την πιπεριά, το σέλερι και το σκόρδο και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τις σταφίδες, το αλάτι, τον μαϊντανό και το ξύδι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 50′ έως 1 ώρα, μέχρι να μειωθούν τα υγρά και να πυκνώσει η σάλτσα. Βάζουμε τα μπαχαρικά σε ένα τουλπάνι, το δένουμε και το ρίχνουμε στη σάλτσα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δύο είδη ζάχαρης και το ξύδι. Τα προσθέτουμε στη σάλτσα και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να δέσει καλά. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι, προσθέτουμε λίγο ακόμη. Μοιράζουμε τη σάλτσα σε αποστειρωμένα βάζα και τα σφραγίζουμε καλά. Μετά το άνοιγμα, η σάλτσα διατηρείται στο ψυγείο, για μια εβδομάδα.