Αμα δείτε τις ταινίες Frozen Ι και Frozen ΙΙ τόσες φορές όσες τις έχω δει εγώ …. εεεε κολλάς !!!!!
Φέτος το Χριστουγεννιάτικο μπισκοτόσπιτο … έγινε
Χριστουγεννιάτικο Κάστρο Frozen ….. χαχαχαχα
Ακόμα δεν το έχει δει η ζωή μου !!!
Φανταστεί τε τι έχει να γίνει άμα το δει !!!!
Περιττό να σας πω ότι θέλει πολλές μέρες, πολύ υπομονή και πολλές πολλές ώρες αγωνίας … μέχρι να δεις ότι αυτό που έχεις φανταστεί ολοκληρώθηκε ….
Ναι ξέρω και βλέπω οι ατέλειες πολλές …. αλλά το επόμενο θα είναι τέλειο … το υπόσχομαι !!!!
Χριστουγεννιάτικο Κάστρο Frozen …. της Καίτη Νίνου Χατζηζαχαρία
Υλικά :
400 γραμ. Αλεύρι
200 γρ. Βούτυρο
120 γρ. Ζάχαρη Άχνη
2 Αυγά
1 πρέζα Αλάτι
1 κουτ, γλ. Μπέικιν πάουερ
1 κουταλάκι Κανέλα
1/2 κουταλάκι Γαρίφαλο
1/2 κουταλάκι Μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι Τζίντζερ σε σκόνη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Επειδή το κάστρο ήταν μεγάλο και τα κομμάτια πολλά αυτό το ζυμαράκι το έκανα 3 φορές…. όπως και το γλάσο
Γλάσο:
2 ασπράδια αυγού
400 γρ. άχνη ίσως και πιο πολύ …. (ανάλογα με το πόσο
μεγάλα είναι τα ασπράδια)
1 κουταλιά της σουπ. Χυμό λεμόνι
1 βανίλια
Χρώματα Ζαχαροπλαστικής
Την προηγούμενη μέρα χρωματίζω τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσω … βάζοντας περίπου 250 γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη, σε ένα γυάλινο βάζο, που χωράει ποσότητα 1 κιλό…πρέπει να έχει κενό μες στο βάζο.
Ρίχνω 4-5 σταγόνες από το χρώμα που θέλω να βάλω στο κάστρο μου … εγώ εδώ έβαλα μπλε … κλείνω πολύ καλά με καπάκι το βάζο και ανακινώ με δύναμη …όπως κάνω το φραπέ …. η ζάχαρη θα αλλάξει χρώμα αμέσως … αλλά πρέπει να ανακινήσω καλά, για να πάρει όλη την ίδια απόχρωση.
Σε ταψάκι στρώνω μια λαδόκολλα και πάνω αδειάζω τη ζάχαρη και την στρώνω με ένα κουτάλι.
Την αφήνω έτσι να στεγνώσει μία μέρα.
Την άλλη μέρα την ανακατεύω και την τοποθετώ σε καθαρό στεγνό γυάλινο βάζο και είναι έτοιμη όποτε την χρειαστώ.
Διακόσμηση:
3 χωνάκια παγωτού, Καραμελίτσες διάφορες, χρωματιστή ζάχαρη, διάφορες φιγούρες με το θέμα του κάστρου.
Ξεκινάω κάνοντας γλάσο άσπρο και βάζοντας σε σακούλα κορνέ αλείφω ομοιόμορφα, τα χωνάκια από την έξω πλευρά.
Αμέσως ρίχνω μπλέ ζάχαρη, για να κολλήσει ομοιόμορφα πάνω στο γλάσο.
Σε ένα μεγάλο ποτήρι βάζω 3 πιρούνες και τοποθετώ τα χωνάκια να στεγνώσουν.
Αυτοί είναι οι 3 πυργίσκοι που θα χρειαστώ, στο τέλος.
Αφού σχεδίασα σε απλό χαρτί το κάστρο που φαντάστηκα και όχι μόνο ….
Πάνω σε χαρτόνι σχεδίασα με πολύ ακρίβεια, τα κομμάτια που αποτελούν το κάστρο….
Τα κόβω με ψαλίδι …. Και έτοιμα τα πατρόν.
Χτυπάω σε μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη πολύ καλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αλλάξει χρώμα το βούτυρο…. Να ασπρίσει το μείγμα μου ….
Προσθέτω το αβγό και το ξύσμα πορτοκαλιού, χτυπάω μέχρι να ανακατευτεί και να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο μείγμα.
Βγάζω από το μίξερ το μείγμα βουτύρου και σιγά σιγά, ενσωματώνω το μείγμα του αλευριού, ανακατεύοντας με αβγοδάρτη, στην αρχή και μετά με το χέρι, μέχρι να ενσωματωθούν και αυτά στο μείγμα και να γίνει μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη, σαν πλαστελίνη.
Μπορεί να χρειαστεί 1-2 κουταλιές αλεύρι …. ανάλογα πόσο μεγάλα είναι τα αβγά ……
Τυλίγω την ζύμη μου με μεμβράνη και την βάζω να ξεκουραστεί 1 ώρα στο ψυγείο.
Στρώνω στον πάγκο μου ένα κομμάτι χαρτί αντικολητικό κουζίνας όσο είναι το ταψί μου ….
Παίρνω την μισή ζύμη και την ακουμπώ πάνω στο χαρτί και κόβω άλλο ένα κομμάτι χαρτί στο ίδιο μέγεθος και το βάζω πάνω από την ζύμη.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Με τον πλάστη μου ανοίγω ένα φύλλο, πάχος περίπου 1 εκατοστό….
Πρέπει να είναι το ίδιο πάχος σε όλη την επιφάνεια του φύλλου
Παίρνω τα πατρόν με τα σχέδια και τα τοποθετώ πάνω στο ζυμαρένιο φύλλο.
Με μαχαιράκι κόβω γύρω γύρω, από τα πατρόν με πολύ προσοχή.
Αφαιρώ και τα κομμάτια που έχουν παράθυρα ή πόρτες.
Μόλις τα κόψω όλα, αφαιρώ τα ενδιάμεσα κομμάτια ζύμης …. αλλά δεν τα πετώ, τα ξανά βάζω στην υπόλοιπη ζύμη.
Όπως είναι το αντικολητικό χαρτί, με τα ζυμαρένια σχέδια, το βάζω με προσοχή στο ταψί μου.
Στα κενά που θέλω να κάνω παράθυρα, βάζω στην μέση της τρύπας μία καραμέλα.
Ψήνω στο φούρνο για 15΄ στους 180 βαθμούς ….
Δεν τα βγάζω από το ταψί παρά μόνο εάν κρυώσουν τελείως.
Σπάνε με το παραμικρόοοο…. μεγάλη προσοχή!!!
Συνεχίζω και κάνω και την άλλη ζύμη μου ….μέχρι να τελειώσει τελείως .
Εγώ τα έφτιαξα από την προηγούμενη μέρα και τα άφησα να κρυώσουν και να τραβήξουν καλά για να τα κολλήσω και να τα χρωματίσω.
Έφτιαξα το γλάσο μου, που βασικά είναι η κόλλα, για να ενώσω, τα κομμάτια του κάστρου μου.
Ανακάτεψα την άχνη με τη βανίλια.
Χωρίζω τους κρόκους των αβγών από τα ασπράδια.
Προσοχή δεν θέλει καθόλου κρόκο μέσα.
Κτυπάω με το μίξερ τα ασπράδια, μέχρι να γίνει μια μαρέγκα σφιχτή.
Μετά ρίχνω σιγά σιγά κοσκινισμένη, την άχνη ζάχαρη….. και στο τέλος έριξα το χυμό λεμόνι.
Ανακάτεψα μέχρι να έχω ένα μείγμα όχι ρευστό …. περίπου σαν κόλλα ….
Εάν είναι πολύ πηχτό ρίχνω 3-4 σταγόνες λεμόνι …..εάν είναι ρευστό ρίχνω 1/2 κουταλάκι γλ. άχνη ….. Όλα παίζονται σε σταγόνες…..
Βάζω το γλάσο σε κορνέ (σακκούλα ζαχαροπλαστικής) ή αν δεν έχω κάνω αυτοσχέδια.
Στρώνω πάνω στον τραπέζι λαδόκολλα ή χαρτί αντικολλητικό και ξεκινάω να κολλάω τα μπισκοτένια μου κομμάτια.
Σχηματίζω ένα ένα και τα αφήνω στην άκρη, να στεγνώσουν καλά.
Αφού στεγνώσουν και σταθεροποιηθούν, αρχίζω και τα στολίζω με τις καραμέλες και με χρωματιστή ζάχαρη.
Σαν κόλλα χρησιμοποιώ πάντα γλάσο.
Κολλάω την βάση του κάστρου σε μια πιατέλα χάρτινη, μεγάλη και πάνω εκεί κολλάω τους τοίχους.
Τελευταίους αφήνω τους πυργίσκους που τοποθετώ και κολλώ με γλάσο !!
Όλο το κάστρο εννοείται ότι το περνάω εξωτερικά με γλάσο το οποίο το κάνω σαγρέ με ένα καλαμάκι ξύλινο, για να φαίνεται σαν πάγος ( γιατί το κάστρο της Frozen, ήταν από πάγο) και ρίχνω και μπλέ ζάχαρη.
Τέλος προσθέτω τα μπισκοτένια έλατα, που έχω φτιάξει και τις απαραίτητες φιγούρες για το παραμύθι μας !!!
Καλή Επιτυχία …Καλές Γιορτές με υγεία !!!