Στη ζακυνθινή κουζίνα το κουνέλι κατέχει εξέχουσα θέση ενώ το λαδοτύρι δεν λείπει από τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Ο αρχιμάγειρας Κωνσταντίνος Μουζάκης ετοιμάζει κουνέλι κοκκινιστό με ντόπιο λαδοτύρι και μάς κάνει το τραπέζι.
Υλικά
- 1 κουνέλι τεμαχισμένο σε μερίδες
- Λίγο ξίδι
- 1/3 κούπας ελαιόλαδο
- ½ κούπα κόκκινο κρασί
- 2-3 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας
- 4-5 σκελίδες σκόρδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 4 γαρίφαλα
- 1 ξύλο κανέλας
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρίγανη
- 1 μεγάλο κομμάτι λαδοτύρι ώριμο (σκληρό)
Εκτέλεση
- Πλένουμε το κουνέλι και το βάζουμε σε λεκάνη με νερό και λίγο
ξίδι να το καλύπτει, ή το βρέχουμε μόνο με το ξίδι. Αφήνουμε να
σταθεί μερικές ώρες έτσι (π.χ. όλη τη νύχτα). - Ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε το κουνέλι από όλες τις
πλευρές. - Προσθέτουμε το σκόρδο, αφήνουμε λίγο να μαγειρευτεί
μαζί με το κουνέλι καθώς τηγανίζεται και τα σβήνουμε με το κρασί. - Προσθέτουμε νερό να το μισοκαλύπτει και όλα τα υπόλοιπα υλικά,
εκτός από τη ρίγανη και το λαδοτύρι. - Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κουνέλι και να εξατμιστούν τα περιττά υγρά και να μείνει μόνο με τη σάλτσα (περίπου 15-20 λεπτά σε χύτρα είναι έτοιμο.
- Στο τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε τη ρίγανη και όσο λαδοτύρι θέλουμε, κομμένο σε μικρά κομμάτια.
- Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές ή ζυμαρικά.
πηγη ert.gr, φωτο από bostanistas.gr