Βατικιώτικα κρεμμύδια γιαχνί! Συνταγή λακωνίας
Τα Βατικιώτικα κρεμμύδια γιαχνί είναι ένα παραδοσιακό, λαδερό φαγητό με βατικιώτικα κρεμμύδια από την Λακωνία, την γη παραγωγής των κρεμμυδιών αυτών, όπου γίνονται προσπάθειες από τοπικούς φορείς να χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. προϊόν!
Υλικά
- 1 κιλό κρεμμύδια Βατικιώτικα (αν δεν βρείτε βάζετε κόκκινα κρεμμύδια απλά)
- 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
- 2 μεγάλες αποφλοιωμένες ντομάτες
- 2-3 κουταλιές της σούπας κόκκινο ξύδι προαιρετικά
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
Οδηγίες
- Διαλέγουμε φρέσκα βατικιώτικα κρεμμύδια μεγάλα ή μικρά δεν έχει σημασία αρκεί να είναι ομοιόμορφα.
- Τεμαχίζουμε τα κρεμμύδια σε 4 ή 6 κομμάτια και ένα ακόμη κρεμμύδι, το οποίο το ψιλοκόβουμε.
- Σωτάρουμε τα κρεμμύδια σε αρκετό ελαιόλαδο, να καλύπτει τον πάτο της κατσαρόλα, σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το ξύδι, τον πελτέ, τις ντομάτες, το κύμινο, την ζάχαρη και αλατοπίπερο.
Σωτάρουμε για ένα λεπτό και προσθέτουμε νερό, προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται γι’ αυτό και όσο θέλεις να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
πηγη funkycook.gr