Εκπληκτική λαγάνα Νο3!
(δοκιμάστε την είναι πολύ καλή συνταγή, έχει ωραία tips και προσωπικές σημειώσεις, προσωπικά έχω 2-3 συνταγές που τις κάνω εναλλάξ κάθε χρόνο)
Αναλυτική συνταγή με 2 εκδοχές κόρας, θέλει να την ξεκινήσετε από την προηγούμενη μέρα αλλά αξίζει, θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι!
ΥΛΙΚΑ: για 2 μεγάλες λαγάνες (θα τις ψήσετε 1-1 στο ταψί, δεν χωράνε μαζί)
- 500 γρ. νερό
- 820-840 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. ταχίνι
- 1 κ.σ. αλάτι
- σουσάμι για πασπάλισμα
Για τραγανή κόρα
- Ελαιόλαδο – με πινέλο άλειμμα
Για λιγότερο τραγανή κόρα
Νερόμελο
- Μισό φλυτζανάκι του καφέ νερό-μισή κ.σ. μέλι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ σχετικά μεγάλο (γιατί η ζύμη θα φουσκώσει) βάζουμε το νερό, τη μαγιά,το ταχίνι,το μέλι και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Κλείνουμε το μπολ με μεμβράνη ή καπάκι και τοποθετούμε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον!
Βγάζουμε από το ψυγείο, ρίχνουμε λίγο λαδάκι στα χέρια μας και πιέζουμε τη ζύμη για να ξεφουσκώσει. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
Πλάθουμε με τα δαχτυλά μας την κάθε λαγάνα, ανοίγοντας την όπως την πίτσα σε λαδωμένο ταψί ή πάνω σε λαδόκολλα. Προσέχουμε να είναι σχετικά λεπτή γιατί θα φουσκώσει και στο ψήσιμο. Αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
Πιέζουμε με το δάχτυλό μας τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια.
Αν θέλουμε τραγανή κόρα κάνουμε τα εξής:
Απλώνουμε αρκετό λαδάκι σε όλη την επιφάνεια. Μην το φοβηθείτε! Έπειτα, πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο με αέρα ** στους 200 βαθμούς κελσίου για 25-30 λεπτα περίπου. Τοποθετούμε στη σχάρα μέχρι να κρυώσουν καλά!
**εγώ έψησα στις αντιστάσεις πάνω-κάτω για 30′ ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα και να ψηθεί καλά ο πάτος της λαγάνας. Τις έψησα 1 -1 γιατί βγαίνουν μεγάλες.
πηγή evicita.gr