Μια πολύ ωραία μαρινάδα για τον κόκκορα του γιορτινού τραπεζιού, με γέμιση (υπάρχει η “γέμιση” σε άρθρο μας για γαλοπούλα)
- 1 μικρό πoρτοκάλι ακέρωτο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα
- 2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
- 1 κ.γ. κουρκουμά
- 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών baharat (ή ότι άλλο θέλετε)
- ½ κ.γ. πιπέρι μαύρο τριμμένο
- 1 κ.γ. εστραγκόν
- 1 πρέζα σκόρδο γκρανουλέ (αφυδατωμένο)
- 1 κ.γ. γεμάτο αλάτι θαλασσινό
Τι κάνω
Το μαρινάρισμα του κόκορα πρέπει να γίνει από το προηγούμενο βράδυ. Καθαρίστε τον κόκορα από τα τυχόν πούπουλα, αφαιρέστε την ουρά, τις άκρες από τα πόδια και από τα φτερά. Παρόλα τα όσα λένε κατά καιρούς, εγώ τα πουλερικά τα πλένω κάτω από τρεχούμενο νερό, δεν είναι δυνατόν να τα μαγειρέψω όπως είναι!
Κόψτε το προτοκάλι στα δύο, στίψτε το μισό μέσα σε ένα μπωλάκι, κρατήστε την πορτοκαλόκουπα και κόψτε το υπόλοιπο μισό σε κομμάτια. Ρίξτε μέσα στο μπωλάκι όλα τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάτας και αναμείξτε. Αλείψτε την μαρινάτα στον κόκορα, κάνοντας μασάζ, ιδίως στα μέρη που έχει πολύ κρέας, αλλά και κάτω από την πέτσα στο στήθος. Βάλτε τον κόκορα μέσα σε μια γερή σακούλα για τρόφιμα, βάλτε στην κοιλιά του την πορτοκαλόκουπα και σκορπίστε μέσα στην σακκούλα τα κομμάτια του πορτοκαλιού. Κλείστε τη σακούλα και βάλτε τον κόκορα στο ψυγείο. Μην ξεχάσετε να τον αναποδογυρίσετε 2-3 φορές, μέχρι να έρθει η ώρα να τον ψήσετε.
πηγη laboratorio di Marina, φωτο Kathimerini