Τα μελομακάρονα της Μαρίας Εκμετσίογλου
Υλικά για 60 τεμάχια
4 φλ. τσ. ηλιέλαιο
1 φλ.τσ. χυμό πορτοκαλιού
1 μικρό φλ. του ελλ. καφέ, κονιάκ
1 μικρό φλ.τσ. ελλ. καφέ, ζάχαρη
2 κ,γλ. κανέλα
1 κ.γλ. γαρύφαλλο
5 κ.γλ. μπέικιν (ή 2 κ.γλ. μπέικιν και 1 σόδα φαγητού)
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κιλό -1.200 γρ. αλεύρι μαλακό ή γ.ο.χ. (Θα το δείτε στο τέλος να γίνεται ζύμη που πλάθεται εύκολα και να είναι ομοιογενής)
Σιρόπι
1,2 λίτρο νερό
1,2 κιλό ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλα
4 καρφιά γαρύφαλλο
2 φέτες λεμόνι
4 κ.σ. μέλι
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 160, αέρα
Πρώτα χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη
μετά προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος το αλεύρι!
ΟΧΙ ΠΟΛΥ ΠΑΙΔΕΜΑ, ΜΟΛΙΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΕΙ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ, STOP!
Αφήνω για 20′ την ζύμη να ξεκουραστεί
Ψήνω για 20′ στον αέρα, στους 170
Το σιρόπι
Βράζω όλα τα υλικά ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΙ , για 5′
Στο τέλος αποσύρω και προσθέτω το μέλι
Βάζω τα μελομάκαρονα σε ταψί και περιχύνω με σιρόπι, αφήνω να ρουφήξουν περίπου 1-2′ (ανάλογα τις θερμοκρασίες που έχουν και τα δύο), τα βγάζω σε πιατέλα
ΧΛΙΑΡΟ ΣΙΡΟΠΙ (ΠΡΟΣ ΚΡΥΟ) – ΖΕΣΤΑ (όχι καυτά) ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ