(θα τον συναντήσετε και με συκωτάκια πουλιών, αυτή η συνταγή είναι αποκλειστικά γλυκιά)
Υλικά:
2 κούπες ρύζι καρολίνα, το έχουμε βράσει σε 6 1/2 κούπες νερό και το έχουμε σκεπάσει μέχρι να τραβήξει τα υγρά του.
1 1/2 κούπες σταφίδες
2 κούπες φιστίκια, εμείς τα βάλαμε κοπανισμένα, αλλά μπαίνουν και ολόκληρα. Βάλτε τα όπως προτιμάτε
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 κ. σ. κανέλα
2 γεμάτες κ. σ. βιτάμ λιωμένο( αν έχετε ζωμό κότας να βράσετε το ρύζι παραλείπετε το βιτάμ)
1 πακέτο φύλλα κρούστας
και βιτάμ λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
2 κούπες ρύζι καρολίνα, το έχουμε βράσει σε 6 1/2 κούπες νερό και το έχουμε σκεπάσει μέχρι να τραβήξει τα υγρά του.
1 1/2 κούπες σταφίδες
2 κούπες φιστίκια, εμείς τα βάλαμε κοπανισμένα, αλλά μπαίνουν και ολόκληρα. Βάλτε τα όπως προτιμάτε
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 κ. σ. κανέλα
2 γεμάτες κ. σ. βιτάμ λιωμένο( αν έχετε ζωμό κότας να βράσετε το ρύζι παραλείπετε το βιτάμ)
1 πακέτο φύλλα κρούστας
και βιτάμ λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση:
Βράζουμε το ρύζι, αν προτιμάτε σε ζωμό κότας εμείς το βράσαμε σε σκέτο νερό.
Το σκεπάζουμε να τραβήξει λίγο, και να γίνει χλιαρό, και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη την κανέλα και τις 2 κ. σ. το λιωμένο βιτάμ. (αυτό στην περίπτωση που βραστεί το ρύζι σε σκέτο νερό αλλιώς παραλείπεται).
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε και τις σταφίδες.
Το σκεπάζουμε να τραβήξει λίγο, και να γίνει χλιαρό, και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη την κανέλα και τις 2 κ. σ. το λιωμένο βιτάμ. (αυτό στην περίπτωση που βραστεί το ρύζι σε σκέτο νερό αλλιώς παραλείπεται).
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε και τις σταφίδες.
Έχουμε κοπανίσει τα φιστίκια.
Πολλοί όμως τα προτιμούν ολόκληρα.
Είναι καθαρά θέμα γούστου. Εσείς κάντε ότι σας αρέσει καλύτερα.
Πολλοί όμως τα προτιμούν ολόκληρα.
Είναι καθαρά θέμα γούστου. Εσείς κάντε ότι σας αρέσει καλύτερα.
Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί και στρώνουμε στο κάτω μέρος τα μισά φύλλα αφού προηγουμένως τα έχουμε βουτυρώσει .
Αφού τελειώσουμε με τα φύλλα, βάζουμε μια στρώση από το μείγμα ρύζι-σταφίδες
από πάνω τα μισά φιστίκια, μετά το υπόλοιπο ρύζι, με τις σταφίδες, και τέλος τα υπόλοιπα φιστίκια.
Γυρίζουμε μέσα τα φύλα που περίσσευαν.
Γυρίζουμε μέσα τα φύλα που περίσσευαν.
Βουτυρώνουμε ένα ένα τα υπόλοιπα και σκεπάζουμε τον τζουλαμά.
Τα φύλλα που περισσεύουν τα βάζουμε μέσα στο ταψί με ένα κουτάλι.
Τέλος βουτυρώνουμε τον τζουλαμά τον κόβουμε σε κομμάτια και τον ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν τα φύλλα πάνω-κάτω.
Τέλος βουτυρώνουμε τον τζουλαμά τον κόβουμε σε κομμάτια και τον ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν τα φύλλα πάνω-κάτω.
Ψημένος ροδισμένος και με τραγανό τραγανό φύλλο και πούσια γέμιση.
Δεν είναι δύσκολος τελικά.
Φτιάξτε τον είναι κάτι διαφορετικό και πολύ νόστιμο.
Εγώ προσωπικά τον προτιμώ με το ρύζι βρασμένο σε νερό και βιτάμ, παρά με κοτόζουμο.
Είναι όντως πολύ νόστιμος πλούσιος .
Ένα διαφορετικό γλυκό.
Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα δοκιμάστε το!
Φτιάξτε τον είναι κάτι διαφορετικό και πολύ νόστιμο.
Εγώ προσωπικά τον προτιμώ με το ρύζι βρασμένο σε νερό και βιτάμ, παρά με κοτόζουμο.
Είναι όντως πολύ νόστιμος πλούσιος .
Ένα διαφορετικό γλυκό.
Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα δοκιμάστε το!
Πηγή: http://cretatrapezomata.blogspot.gr/, e-mesara.gr