(κείμενο www.infokids.gr)
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΗ
Πανετόνε: Το Ιταλικό χριστουγεννιάτικο κέικ
panettone-cake-christmas
Το πανετόνε είναι ένα Μιλανέζικο γλυκό που γευστικά κυμαίνεται ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι. Μια πρώτη εκδοχή της καταγωγής του θέλει την αδερφή Ουγκέτα, μοναχή και μαγείρισσα ενός μοναστηρίου, να δίνει τροφή στους φτωχούς και άστεγους. Όμως μια φορά για καλή τύχη τελικά, είχε λίγα υλικά και ήθελε να φτιάξει γλυκό να μοιράσει στους φτωχούς. Αντί να φτιάξει ψωμί, έβαλε αυγά, ζάχαρη σταφίδες και ψιλοκομμένα ξερά φρούτα και έκανε ένα γλυκό. Μια εναλλακτική εκδοχή της καταγωγής του πανετόνε, στηρίζεται στον μύθο ότι ένας Μιλανέζος αρτοποιός έπρεπε να προσφέρει στον Λουδοβίκο ντι Μόρο τα Χριστούγεννα του 1476 ψωμί. Ο αρτοποιός έπρεπε να προσέχει στο ψήσιμο τις φοκάτσες αλλά τον πήρε ο ύπνος και έκαψε το ψωμί. Βλέποντας ζύμη που είχε περισσέψει, σκέφτηκε να προσθέσει μέλι, σταφίδες, και ζαχαρωμένα φρούτα. Έτσι έκανε ένα γλυκό ψωμί και το παρουσίασε στον Λουδοβίκο σαν ψωμί του Τόνι (Pan di Toni) που αργότερα έγινε Panettone.
Πρόκειται για ένα απολαυστικό γλυκό σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για την Ιταλία. Τα παιδιά το αγαπούν ιδιαίτερα οπότε αξίζει να τους το προσφέρετε στο γιορτινό τραπέζι.
Συνταγή από olivemagazine
550γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ + λίγο ακόμη για το ζύμωμα
4 κουτ. σούπας γάλα ζεστό
2 φακελάκια Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ
100γρ. ζάχαρη
250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
5 μέτρια αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
3 κουτ. σούπας μπράντι ή μαύρο ρούμι
160γρ. σταφίδες (ξανθές ή ανάμικτες ξανθές και μαύρες)
100γρ. ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού , ψιλοκομμένες
λίγο αλάτι
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε καλά μία ψηλή φόρμα για πανετόνε. Εναλλακτικά χρησιμοποιείτε ειδική, αντικολλητική χάρτινη φόρμα για πανετόνε, την οποία τοποθετείτε μέσα σε μία μικρή στρογγυλή φόρμα για κέικ.
Σε μπολ αναμιγνύετε το ζεστό γάλα με τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ και 1 κουτ. γλυκού από τη ζάχαρη και αφήνετε στην άκρη για λίγα λεπτά, να φουσκώσει το μίγμα.
Ρίχνετε την υπόλοιπη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ, μαζί με το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάτε καλά μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μίγμα.
Με το μίξερ σε λειτουργία προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, σταδιακά τα αβγά και λίγο από το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ.
Βάζετε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ σε ένα μπολ με μία πρέζα αλάτι, ανακατεύετε και δημιουργείτε μία λακούβα στη μέση. Ρίχνετε μέσα πρώτα τη διαλυμένη μαγιά και στη συνέχεια το μίγμα του βουτύρου και ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε μία μαλακή ζύμη. Σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη στην άκρη για 5 λεπτά.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνετε για 10 λεπτά, μέχρι να έχετε μία μαλακή και ελαστική ζύμη. Βάζετε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Στο μεταξύ βάζετε τις σταφίδες με το μπράντι σε κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά για 5-7 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το υγρό. Αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν καλά.
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, ζυμώνετε ξανά σε αλευρωμένη επιφάνεια για 5 λεπτά και σταδιακά ενσωματώνετε μέσα τις σταφίδες και τις ψιλοκομμένες ζαχαρωμένες φλούδες, φροντίζοντας να μοιραστούν ομοιόμορφα σε όλη τη ζύμη. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, τη βάζετε στη φόρμα και αφήνετε να φουσκώσει ξανά, για περίπου 1 ώρα.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC και ψήνετε για 50 λεπτά, αντιστάσεις, μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.